Працівники Держпродспоживслужби не можуть ефективно захищати права споживачів

ПОЛТАВА
27.07.2018, 08:40
Працівники Держпродспоживслужби не можуть ефективно захищати права споживачів

Працівники Держпродспоживслужби надають некоректні відповіді на скарги споживачів через низький рівень кваліфікації.

Також у службі погано володіють чинним законодавством, затягуючи строки розгляду скарг по суті та схильні до корупції, повідомляє Союз споживачів України (ССУ).

Про це заявив заступник голови правління Союзу споживачів України Олег Цільвік.

«Низька кваліфікація службовців – це проблема. Я не знаю, як проходять конкурси по прийому на роботу в Держпродспоживслужбу, але люди, які там працюють не орієнтуються в сучасних змінах до законодавства. Профільний закон уже рік як змінено, а вони не знають про це і відписують ганебні листи на скарги споживачів», – пояснив Цільвік.

Так, у підтвердження своїх слів експерт навів приклад, як працівники Держпродспоживслужби відповіли на його скарги на діяльність інтернет-магазинів, які не видали йому фіскальний чек при покупці технічно складної побутової техніки (смартфону).

Як зазначається, держслужбовці відповіли, що це є не обов’язковою вимогою, тому порушення як такого не відбулося, хоча на момент отримання скарги відповідні зміни законодавства діяли більше як півроку.

«Це на 100% суперечить вимогам діючого закону. Як такий службовець працює в правозахисному органі, для мене не зрозуміло», – наголосив Голова ССУ.

Щодо строків розгляду скарг споживачів – вони нереально довгі. Провівши власне дослідження, ССУ з’ясував, що розгляд одного звернення споживача може тривати 4-5 місяців.

Особливе непокоєння заступника голови правління ССУ викликає корупція в лавах працівників Держпродспоживслужби.

«Корупція в Держпродспоживслужбі нікуди не ділася. Багато співробітників старої Держспоживінспекції перейшли на роботу в Держпродспоживслужбу. Ми рекомендували здійснювати кадровий контроль за участю споживчої громадськості, бо ми всіх цих осіб знаємо і боролися з ними досить тривалий час. На превеликий жаль, сьогодні вони всі в більшості випадків опинилися в новій Держспоживслужбі», – констатує Цільвік.

Водночас, голова Держпродспоживслужби України Володимир Лапа зазначив, що вони постійно аналізують ситуацію на базі даних всієї України й роблять відповідні кадрові висновки.

«По місту Києву проводиться службове розслідування – будуть зроблені кадрові висновки. І кадрові висновки не на рівні «цапа-відбувайла»,а на рівні певних керівних кадрів. Кадрова політика. Тут дуже проста історія – я був зобов’язаний всіх взяти на роботу (з Держспоживінспекції) по закону. Інакше люди відновляються через суд і відшкодовують заробітну плату за весь період, за який вони були звільнені», – повідомив Лапа.

Нагадаємо, нова система контролю якості та безпечності харчових продуктів з 4 квітня почала роботу в Україні, що передбачено законом «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин».

Так, за новим законом, інспектори Держспоживслужби здійснюватимуть перевірки згідно з актом перевірки. Цей документ повинен містити вичерпну інформацію про кількість питань для перевірки і має бути публічним.

За порушення нових правил передбачені штрафні санкції на суму до 70 000 грн, залежно від правопорушення.

Читайте також:
Полтава
Московитським загарбникам ніколи не були раді на українській землі. Ворог цього відверто не розуміє, а тому платить велику криваву ціну.
вчора, 19:15
Полтава
Мешканці другого за населенням міста Полтавщини скаржаться у соціальних мережах на дезінформацію. Влада ж закликала не панікувати.
вчора, 14:56
Полтава
Поліція спільно з природоохоронцями вилучила півтора кілометра браконьєрських сіток у Кременчуцькому районі. Злодіїв не вдалося затримати.
вчора, 08:29
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
18 квітня, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
18 квітня, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
18 квітня, 12:27