У Полтаві відбулася презентація книги «Мертві не зраджують» про життя селян в період розкуркулення та голодомору

ПОЛТАВА
11.11.2014, 13:48
У Полтаві відбулася презентація книги «Мертві не зраджують» про життя селян в період розкуркулення та голодомору

Сьогодні, 11 листопада, в Полтавській обласній бібліотеці імені І. П. Котляревського відбулася презентація книги Михайла Олефіренка «Мертві не зраджують» – роман з епопеї «Пора цвітіння терну».

Роман «Мертві не зраджують» письменник присвятив важким для українського села періодам, зокрема розкуркулення, голодомор 1932-1933 років, а також велика Вітчизняна війна. У книзі автор описує життя краян. Головні події зосереджені в просторі хуторів Коломійцевого та Даценкового, що розташовані на теренах Полтавщини між Миргородом та Великою Багачкою. Для Михайла Олефіренка було принципово репрезентувати епоху в призмі селянської горизонталі.

«Задум цієї книги був такий: показати життя селян за століття від 1870 по 1970-ті роки. Саме цей зазначений період для українського селянства був найбільш трагічним. За основу роману я взяв розповіді своєї бабусі, котра жила в цей час, переповіла мені про дореволюційні часи і так далі. Я завжди просив її розповісти мені щось з минулого», – поділився автор роману Михайло Олефіренко.

За словами митця, твір складається з двох частин. Предметом відображення першої «Сталінська круговерть» є епоха сталінських репресій, хронологічно охоплює п’ять років. Друга частина – «Мертві не зраджують» – оповідає про період радянсько-німецької війни.

Літературознавці та сучасні письменники високо оцінюють праці Михайла Олефіренка. Вони впевнені, що книга має велику історичну цінність.

Так, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри журналістики Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Ігор Михайлин у передмові до книги зауважив:

«Досягнути враження достовірності, бачення читачем своїх героїв, домогтися, щоб читач повірив, що письменник не вигадує, а розповідає про реальні події й людей, – це і є найвищий рівень майстерності. Михайло Олефіренко зміг цього досягти».

Тож до 81-ї річниці пам’яті жертв голодомору видавництвом «Полтавський літератор» надруковано тисячу примірників книги.

Автор роману «Мертві не зраджують» - полтавець, прозаїк. До творчого доробку письменника належать романи, повісті, оповідання. Лауреат премій імені І. Котляревського, імені К. Гордієнка, імені Г. Квітки-Основ’яненка, імені П. Василенка, імені О. Масельського, журналу «Березіль» за кращу публікацію року.


Читайте також:
Полтава
Мешканці другого за населенням міста Полтавщини скаржаться у соціальних мережах на дезінформацію. Влада ж закликала не панікувати.
14:56
Полтава
Поліція спільно з природоохоронцями вилучила півтора кілометра браконьєрських сіток у Кременчуцькому районі. Злодіїв не вдалося затримати.
08:29
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
вчора, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
вчора, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
вчора, 12:27
Полтава
46-річний військовослужбовець поліг у бою проти московитів за село Урожайне на Донеччині цього тижня. Він не дозволив ворогу просунутися.
вчора, 06:00