Войцишен VS Вакаров: історія одного призначення

УКРАЇНА
30.09.2014, 14:14
Войцишен VS Вакаров: історія одного призначення

Минулого тижня з'явилася дивна новина: в Адміністрацію президента Петра Порошенко повинні призначити зама екс-генпрокурора Пшонки Віктора Войцишена.

Коштувала ця гра свічок?

Кругом ці потрібні джерела

Повідомлення в ЗМІ в стверджувальній формі несли наступне: Петро Порошенко збирається призначити главою департаменту АП по боротьбі з корупцією колишнього зама Пшонки.

Технологія донесення в уми кожного цієї важливої в післяреволюційний період інформації, в акурат під розповсюджені заказушні «караули» про володіння заступника Даниленко-молодшим якимись там володіннями.

А всі ми пам'ятаємо, як розкручувався маховик відносно Даніленко - Яреми, тому поява якихось там «джерел», які незабаром заявлять щось у відповідь - було цілком очікуваним.

Як це виглядало: якесь джерело повідомило виданню «ГОРДОН», що якийсь невідомий вже пролобіював призначення колишнього зама Віктора Пшонки (чи ледве ні його правої руки) Віктора Войцишена в Адміністрацію Президента України очолювати головний департамент з питань правоохоронних органів. Мовляв, навіть особисто цей Войцишен зустрічався і домовлявся з Порошенком.

Також, за інформацією цього «джерела», поділилася настільки цінною інформацією чомусь тільки з «Гордон» (а потім тупо скопійована в усі великі ЗМІ), разом з Віктором Войцишеним на роботу в департамент повинні перейти ще 14 діючих співробітників Генпрокуратури.

«На сьогоднішній момент з Адміністрації президента в ГПУ відправлений запит щодо спецперевірки цих людей з подальшим їх переведенням у цей структурний підрозділ адміністрації. Всі вони - люди Войцишена », - повідомило все те ж джерело.

Основні напрямки роботи департаменту, у який так «штовхають» Войцишена, - погодження призначення всіх керівних кадрів в органи правопорядку та боротьба з корупцією. Тобто, це вам, по суті, просто добротні пачки перекладати. А напередодні виборів, таких пачок зазвичай стає більше, бо тільки напередодні виборів починають посилено боротися з корупцією.

Козел відпущення?

Чи знав екс-прокурор Вінниці (2003-2005 гг.), екс-прокурор Полтавської області (2005-2010 рр.), А з листопада 2010-ого по лютий 2014 заступник генпрокурора Пшонки, який курує головне слідче управління ГПУ, що його використовуватимуть як звинувачень чинного Президента України у відсутності хоч якоїсь показової роботи в боротьбі з корупцією, вибачте, популярної нині люстрації, якщо тупо брати і призначати в відриту «людей Пшонки»?

Адже нерозумно покладатися на те, що така інфа не пройшла б повз громадськість і про неї не засурмили б привселюдно.

Значить, ти Войцишен будеш обраний. Зауважте, вибрали жертву «посочнее», так би мовити, майже Пшонку, тільки аби занурити в бруд Порошенко.

Але навіщо? А не треба було «світилам чесної журналістики», що входять зараз, (о, боже) в президентський виборчий блок (БПП), «мочити» Ярему-Даниленко. Адже тут все просто: ви нам чорнуху, щоб якомога швидше поміняти в кріслі генпрокурора, ми вам - компромат на Президента, щоб його політсила набрала менше голосів.

А що Президент?

Реакція гаранта була майже блискавичною, принаймні все той же «ГОРДОН» оповідає, що минулої суботи (буквально за пару годин після свого вже нібито призначення на посаді) Войцишен зібрав речі і пішов, а табличка на його дверях в Адміністрації зникла.

За словами все того ж «джерела», що ділиться таємничою инфою суто з цим виданням, зараз в Адміністрації президента «підчищають сліди», немов Войцишена там ніколи й не було. Що керівництво адміністрації навіть ініціювало внутрішнє розслідування з пошуку джерела витоку інформації, підключивши до цього процесу Службу безпеки України.

А як бути тоді з документом, підписаним самим Войцишеним?

Войцишен VS Вакаров: історія одного призначення_1

А як щодо інших 14 співробітників з ГПУ, що мітить на місця в АП? «Мотивом їх приходу на Банкову було формування команди під Войцишена. Швидше за все, їх перекинуть або будуть гальмувати, або взагалі скасують », - припустив наш друг - «джерело».

В цілому, історія не мала б родзинки, якби не одне але ..

Ярема, ваш вихід!

Вся ця «мутка», прокручена в інтересах генпрокурора Віталія Яреми вилилася в такий результат: сьогодні в.о. керівника Головного департаменту з питань діяльності правоохоронних органів та протидії корупції Адміністрації президента замість Войцишена призначено Василя Вакарова. «Ветеран» адміністрації, працював тут ще в часи ... (пауза) Віктора Януковича і до сьогоднішнього дня очолював один з відділів цього ж департаменту.

Тобто, що тут, товариші коїться: прибирають з АП перед виборами одного «пса режиму» на іншого «пса»? Але ж на це ніхто не зверне зараз уваги, команду «фас» «світилам журналістики» поки про це не давали, та й навряд чи дадуть, мета досягнута: і помстилися за Даниленко та дискредитували перед виборами Блок Петра Порошенко.

Тимчасовий маневр з кадрами, думаєте ви. А ось і ні!

У листопаді минулого року Комітет ВРУ з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією проводив круглий стіл, під назвою «Регіональні програми запобігання та протидії корупції: стан розробки та шляхи реалізації», який вів народний депутат України, заступник голови цього Комітету Ярема Віталій Григорович.

Так от, нинішній генпрокурор і екс-нардеп Ярема, серед інших фахівців, запросив на нього тоді і головного консультанта з АП з питань діяльності правоохоронних органів Василя Вакарова, як досвідченого фахівця у своїй галузі, ну і просто як дуже хорошого свого знайомого.

Висновок про те, для чого Яремі потрібно було сьогоднішнє призначення Вакарова, з «підсолодженням» про Войцишина, ви вже зробили.

Ну а у «Прокурорської правди» тут не можуть не виникнути такі питання:

- Яких ще «джерел» чекати громадськості від Генпрокурора Віталія Яреми, з метою поставити своїх людей?

- Чи будуть таки «люструвати» як Войцишена, так і Вакарова, які так цього потребують, або така комбінація вигідна і самому Порошенку?

- Чому Президент дозволяє керівнику наглядового органу, якого він сам і призначив, маніпулювати фактами і йти на поводу у власних амбіцій?

- Чи задоволений Даниленко, що за допомогою ЗМІ, хоч не на довго, але змінили тему про 140 га на «нелюстрірованного» Войцишена в АП?