Created with Sketch.

2000 українських добровольців захищали Фінляндію від СССР у Зимовій війні, - повідомляє історик Владислав Олійник

26.01.2018, 15:10

У лютому 1940 року Данило Скоропадський запропонував британським спецслужбам проект зі створення на територіі Канади українського легіону в складі 2000 чоловік, - про це під час розмови з журналістами "Останнього бастіону" розповів історик, спеціаліст із озброєння часів Другої світової війни Владислав Олійник.

– Всі його члени мали бути добровольцями. Спочатку вони отримали б деяку попередню військову підготовку в Канаді, а потім віправились під виглядом туристів до Скандинавії, а звідти уже до Фінляндії. Там, пройшовши завершальну підготовку, вони б отримали спорядження і після цього приєднались до фінської армії на правах окремого підрозділу.

В ряди легіону планувалось набирати добровольців з канадських збройних сил. Сама Канада була обрана Скоропадським не випадково. По-перше, в цій краііні була досить сильна і багаточисленна українська діаспора, по-друге, позиції гетьманівців були досить сильними саме на американському континенті. В США і Канаді активно діяли мілітаризовані угрупування українських монархістів, що часто проводили спільні військові навчання з американськими солдатами. Варто наголосити, що у прихильників Скоропадського була навіть власна авіація. На початку грудня 1939 року у Парижі відбулися дипломатичні переговори з фінською стороною про розіграш у війні "української карти", в яких брав участь Олександр Шульгін. Тоді ж колишній генерал-хорунжий армії УНР Олександр Удовіченко запропонував фінському послові в Франції "направити до Фінляндії одного офіцера для формування військової частини національної української армії, котру поповнювали б українці, що мешкають у Франції. Таким офіцером виявився Юрій Горліс-Горський, що мав чин старшини армії УНР. В лютому 1940-го року Горліс-Горський формує з українських військовополених добровольчі загони.

Бійці цих підрозділів були одягнені в різноманітні мундири. Хтось носив уніформу фінської армії і чорні кері з синьо-жовтою підбивкою та тризубом, а хтось продовжував носити свою радянську форму та шапки-мазепинки. Синьо-жовтих пов'язок, як зазвичай вважається, не носили, так як на той час це стало прерогативою шведів, що складали більшість іноземних добровольців у фінській армії Озброєння було фінським та радянським. І як і очікувалось, ці частини були кинуті проти радянських військ. Щоправда насьогодні, нажаль, не збереглося конкретних свідчень про їх участь у боях. Проте відомо, як Горліс-Горський літав на територію СССР і десантувався в районі тодішнього Ленінграду, де збирав розвіддані. Кількість і подальша доля українських добровольців залишається невідомою. Офіційна фінська статистика повідомляє про громадянську, а не національну приналежність бійців. Тому українці - громадяни європейських країн - записувались, наприклад, як поляки, американці чи французи. Перелік фінів, що підтримали радянських військовополених, також не вівся. Їх долею перейнявся член Організації українських націоналістів, історик Богдан Кентршинський. У 1940-му році він за завданням ОУН переїхав до Фінляндії, де створив "Комітет допомоги радянським українським військовополоненим" - жертвам Зимової війни. З його допомогою було врятовано і переправлено в Швецію велику кількість людей. В майбутньому, саме ці військовополонені фактично започаткували українську діаспору в Швеції. Загиблим українцям присвячено другий і третій томи з серії "Загиблі на чужині", котрі під назвою "Полягли в снігах Суомі" випустило видавництво "Книга пам'яті України".

Олександр Гуцул

Читайте також
Свята доброта: чутяни передали захисникам України продовольчу допомогу
Полтава
Селянам Гадяцької громади байдужа українізація
Полтава
Хорольські волонтери передали дрон захисникам України
Полтава
За час весняних пожеж на Полтавщині вигоріло 10 га лісів
Полтава
Пам'ятною дошкою у Кобеляках вшанували захисника України Юрія Няйка
Полтава
У Миргородському районі затримали порушника нерестової заборони
Полтава