До Краєзнавчого музею потрапило намисто, «загублене» полтавкою 300 років тому

12.10.2019, 12:30
До Краєзнавчого музею потрапило намисто, «загублене» полтавкою 300 років тому

Колекція Полтавського краєзнавчого музею поповнилася новим експонатом.

В установі повідомляють, що на початку осені їхні фонди поповнилися незвичним експонатом, а саме зразком жіночого намиста XVIII ст.

До музею звернувся мешканець Полтави Дмитро Криловський, який у серпні цього року під час рибалки випадково побачив сині намистини, що лежали на піщаному річковому дні Коломака. Знахідка була виявлена в Полтавському районі між селами Ліском та Макухівкою.

Намисто виготовлене з синього прозорого скла, має матову поверхню. Не дивлячись на тривале перебування у воді і механічні пошкодження, воно все ще зберігає свою привабливість.

«Яким чином намисто опинилося на дні річки, можна лише припускати. Чи то намисто загубилося під час купання дівчат, чи випадково розірвалося, а чи, можливо, хтось навмисне викинув його у воду?», – моделюють історію знахідки у музеї.

Науковці зазначають, що у XVII-XVIII столітті намисто було найбільш поширеною жіночою нагрудною прикрасою на наших землях.

У колекції Полтавського краєзнавчого музею представлені намиста різних історичних епох – від доби мезоліту, скіфського та слов’янського часу, до коралів ХІХ століття. Співробітники музею обіцяють, що невдовзі серед них буде представлено новий експонат.

До Краєзнавчого музею потрапило намисто, «загублене» полтавкою 300 років тому_1


Читайте також:
Історія
Якщо не можеш вплинути на обставини, зміни своє ставлення до них. Так говорив 16-й римський імператор і за сумісництвом славетний філософ.
вчора, 21:32
Мистецтво
Історія геніального інженера, художника, скульптора... та винахідника Леонардо да Вінчі
вчора, 11:45
Історія
Науковці десятиліттями вивчають проблематику центральноамериканських людських культур. Але досі лишається таємницею їхнє походження.
23 квітня, 14:45
Історія
Стараннями «отців Церкви» християнство переповнено юдейськими мотивами. Хоча сам Ісус закликав своїх послідовників відкинути минуле.
22 квітня, 21:49
Некролог
Свою смерть наш земляк зустрів 15.IV.2024 на Донецькому напрямку Східного фронту. Жив як справжній чоловік, поліг як незламний козак.
22 квітня, 12:34
Історія
Село Рівне Дрогобицького району завжди дивувало подорожніх. Це чи не єдиний населений пункт із 100%-во ідеальною геометричною формою.
21 квітня, 08:09