Гості завітали аж із Волині: У Полтаві відзначають 250-річчя від дня народження Івана Котляревського (відео)

09.09.2019, 14:50

Урочистості з нагоди 250-ї річниці з дня народження Івана Котляревського розпочалися о 12 годині біля могили засновника нової української літератури.

В обласному центрі на перетині вулиць Європейської та Сінної зібралися посадовці, представники громадськості та Церкви. На превеликий жаль не було молоді. Це одразу помітили як місцеві так, і гості Полтави.

Іван Сидорук приїхав з Волинської області. Каже, його життя дуже тісно пов’язано з нашим земляком. На творах Івана Котляревського він навчає як своїх дітей, так і онуків. Саме тому був здивований, що не побачив біля пам’ятника дітей.

А от історик і краєзнавець Сергій Козлов на урочистості прийшов з проектом відродження пам’ятника. За його словами, попередній надгробний пам’ятник був дещо іншим, на його верхній частині був розташований хрест, якого наразі не має.

За словами полтавських посадовців на святкування з обласного бюджету витратили незначну суму, проте яку саме – нам дізнатися так і не вдалося. За словами заступника голови Полтавської облдержадміністрації Миколи Білоконя більшість колективів погодилися виступати за «копійки».

Нагадаємо, заходи з нагоди ювілею Котляревського проходять починаючи з 6 вересня.

9 вересня одразу після покладання квітів до пам’ятника відкрились двері для всіх охочих у музеї-садибі Івана Котляревського, де працюватиме мистецький майданчик із театралізації епохи ХІХ століття. Там же відбулося погашення ювілейної марки й конверта.

Тим часом на Соборному майдані тривав вуличний фестиваль «Стріт-фест» та виставка «Кращі товари Полтавщини». Там відвідувачі могли посмакувати крафтовою продукцією: галушки, сири, шоколад, зефір, прянощі. Також на фестивалі представлені унікальні вироби майстрів народних промислів.

О 20.00 годині на зеленій зоні Соборного майдану любителі кіно можуть переглянути фільм просто неба.

Читайте також:
Мистецтво
Історія геніального інженера, художника, скульптора... та винахідника Леонардо да Вінчі
11:45
Історія
Науковці десятиліттями вивчають проблематику центральноамериканських людських культур. Але досі лишається таємницею їхнє походження.
вчора, 14:45
Історія
Стараннями «отців Церкви» християнство переповнено юдейськими мотивами. Хоча сам Ісус закликав своїх послідовників відкинути минуле.
22 квітня, 21:49
Некролог
Свою смерть наш земляк зустрів 15.IV.2024 на Донецькому напрямку Східного фронту. Жив як справжній чоловік, поліг як незламний козак.
22 квітня, 12:34
Історія
Село Рівне Дрогобицького району завжди дивувало подорожніх. Це чи не єдиний населений пункт із 100%-во ідеальною геометричною формою.
21 квітня, 08:09
Історія
20 квітня 1938 року вийшла постанова «Про обов’язкове вивчення російської мови в неросійських школах України»
20 квітня, 10:43