Історія американця, який висадив 8 млн дерев і врятував ліс, знищений 100 років тому

СВІТ
16.07.2017, 06:34
Історія американця, який висадив 8 млн дерев і врятував ліс, знищений 100 років тому

Рік тому в США помер 70-річний Маріон Кліфтон Девіс – найвпливовіша людина на планеті, про яку ви, мабуть, ніколи не чули.

Батько Девіса рано помер, і, щоб підтримати матір і двох сестер, хлопцеві довелося шукати способи заробітку. Він зайнявся гральним бізнесом, юридичними консультаціями, земельноюторгівлею. Справи йшли вгору: Девісу вдалося заробити сотні мільйонів доларів. Попутно він одружився на шкільній подрузі і виховував трьох доньок.

І ось, коли йому було вже близько 50 років, Девіс застряг в пробці. Пиріщив дощ, і настрій був зовсім кепський. Він вийшов з машини і побачив намет з написом «Презентація чорного ведмедя». Зайшов: дві жінки розповідали кільком слухачам, як гине природа Флориди, як зникають чорні ведмеді, як врятувати ліси і тварин. Лекція справила на Девіса незабутнє враження: до того часучоловік навіть не знав, що у Флориді водяться чорні ведмеді, та й взагалі ніколи не замислювався ні про що таке.

Але тепер з тією ж пристрастю, з якою раніше займався бізнесом, Девіс занурився в тему порятунку природи: перечитав багато книг і вирішив, що робитиме далі. А далі він став скуповувати земельні ділянки у Флориді – в основному ті, що були в оренді у лісозаготівельних компаній. Раніше тут росла болотна сосна, але дерева майже повністю вирубали на пиломатеріали ще в 1930-х роках. В цілому бізнесменові вдалося викупити 21,5 тисячі гектарів землі. На це він віддав 90 мільйонів доларів. А потім Девіс закупив 8 мільйонів саджанців болотної сосни і зайнявся лісопосадками.

Історія американця, який висадив 8 млн дерев і врятував ліс, знищений 100 років тому_1

Історія американця, який висадив 8 млн дерев і врятував ліс, знищений 100 років тому_3

Були не просто висаджені дерева – стала відновлюватися вся екосистема. У лісі з'явилися тварини, зокрема рідкісні: орли, рисі, єноти, лисиці. Свій проект найбільшого приватного заповідника США Девіс назвав Nokuse, що в перекладі з мови одного з індіанських племен означає «Чорний ведмідь».

Історія американця, який висадив 8 млн дерев і врятував ліс, знищений 100 років тому_5

Історія американця, який висадив 8 млн дерев і врятував ліс, знищений 100 років тому_7

Історія американця, який висадив 8 млн дерев і врятував ліс, знищений 100 років тому_9

А восени 2014 року у Девіса діагностовано неоперабельний рак легенів 4-ої стадії. Хіміотерапія не допомогла.

Разом з командою Девіс склав план розвитку заповідника на найближчі 300 років, розписав, на що витрачатимуться кошти. Крім того, він виділив фінансування на екологічний просвітницький центр для школярів, де будуть навчатися тисячі дітей штату Флорида. «Я не можу змінити свідомість людей свого віку, – говорив він, – але дайте мені дітей 4-го класу ...».Центр носить ім’я Е.О. Вілсона − біолога й натураліста, лауреата Пулітцерівської премії, який виріс у штаті Алабама. Вілсон став головним поборником роботи Девіса і його другом.

Cправу всього життя Девіса – проект «Чорний ведмідь» – продовжують його соратники і сім'я.

Зараз Nokuse – найбільший приватний заповідник на території США, загальна площа якого – 21,5 тис. гектарів. Заповідник розташований у графстві Уолтон на північному заході Флориди.

«Чорний ведмідь» – це величезний проект із реставрації знищених лісових масивів, який триватиме століття.

«М.С. Девіс, напевно, один із найвпливовіших людей, про яких ви ніколи не чули», – сказала Джулі Хаузерман, колишній репортер «Таймс», яка працювала з ним консультантом з екологічних питань протягом семи років.

Читайте також:
Світ
До Держдуми внесли законопроєкт про право судових приставів стріляти в росіян
17:24
Світ
Цього року на китайській станції заплановано дві місії вантажних космічних кораблів і дві пілотовані космічні місії.
11:42
Світ
Відома своєї відвертою українофобською і протипалестинською позицією жінка знову у центрі скандалу. Цього разу через роботу фотографів.
вчора, 21:47
Світ
Парламентарі засудили рішення прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана привітати путіна з його фіктивним переобранням
вчора, 17:35
Світ
Бідна острівна азійська держава, де при владі знаходяться вкрай ліві політики, визначилися з курсом. Усе, як заповідали московські товариші.
вчора, 14:54
Світ
Поліція з кийками розганяє акцію в Техаському університеті в Остіні.
вчора, 10:32