«Книжка не повинна коштувати як келих пива» – директор видавництва «Meridian Chernowitz»

УКРАЇНА
28.05.2016, 09:12

Святослав Померанцев, директор українського видавництва «Meridian Chernowitz», розповів про сучасний літературний процес, своє видавництво, Чернівці, Іздрика та багато іншого.

Інтерв’ю записане в рамках презентації прозової книжки Юрія Іздрика та Євгенії Нестерович «Summa» в Полтаві.

Книжка в Україні сьогодні коштує занадто дешево. Не згоден, що за ціною її треба прирівнювати до келиха пива.

7 років тому культура і література стала моїм новим життям. До цього займався речами не цікавими (будівельним бізнесом – ред.).

Якщо б років 8 чи 9 тому мене попросили назвати 10 сучасних письменників, назвав би Шевченка, Лесю і Франка. Зараз назву десь 50.

Шкільна програма відбиває бажання читати сучасну українську літературу.

У Чернівцях протягом 200 років писали вірші різними мовами. Почав принюхуватися до книжок. Захотілося, щоб моє місто знову заговорило поетичною мовою. Неважливо, якою – українською чи іноземною.

Щасливий, що після економічної кризи знову займаюся постачанням клімату. Тільки на цей раз клімат не будівельний, а клімат поезії, мовного багатоголосся. За рахунок цього моє місто Чернівці є і залишається однією з культурних столиць світу.

У кожного письменника є 4 критерії до вибору видавництва. Три я розкривати не буду, та один із них – сусідство на книжній полиці. Через це не видаю жіночі романи.

Кожного зі своїх авторів розглядаю крізь лупу як клієнта.

Маю форму співпраці з авторами. Звучить так: «Ми готові на будь-які умови і готові чекати вічність».

Про нову книжку Іздрика «Summa» скажу словами автора: Кожен чоловік у житті проходить декілька стадій – створення будинку, вирощування саду, народження сина. Потім, якщо все це пережив, він, мабуть, хоче писати книжку. А якщо книжку написав, остання стадія – бажання проповідувати».