Корупційні «Шатуни» Полтавщини

ПОЛТАВА
15.11.2016, 07:30
Корупційні «Шатуни» Полтавщини

Напередодні третьої річниці з початку Євромайдану по всій Україні почали проходити численні мітинги та пікети з вимогою припинити політику геноциду українського народу. Масло у вогонь підлили й платіжки за комунальні послуги з урахуванням опалення. Люди невдоволені. Більшість уже зрозуміла, до чого їх веде політика нинішнього уряду. Однак чинна влада ці настрої суспільства називає частиною кремлівського плану «Шатун» з дестабілізації України. Тобто, тих, хто не задоволений незіставним рівнем тарифів і заробітних плат, корупцією в усіх гілках влади, найнижчим рівнем життя у Європі, називають «шатунами». Іде підміна понять. Політтехнологи хочуть нав’язати масі, що треба задовольнятися жебрацтвом і подачками, тоді як чиновники декларують мільярди під подушкою. Із поправкою, що задекларовані статки – десята, якщо не сота доля їхнього майна, яке не вдалося сховати.

Українців, які здатні мислити й аналізувати називають «шатунами», тоді як справжні «шатуни» – посадовці, своїми корупційними діями розвалюють Україну, діючи в інтересах РФ.

Услід за Урядом і трьома владними гілками, мабуть, найбільше справжніх «шатунів» розривають Україну зсередини в Державній службі з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастрі, ДЗК – ред.).

Саме територія, земля є найбільшим багатством країни. І це багатство є правом власності Українського народу, ідеться в ст. 13 Конституції України.

Та недобросовісні найманці – землевпорядні керівники на місцях під дахом своїх патронів часто-густо роздержавлюють землю, позбавляючи народ право власності на неї. Роздержавлюють на тіньовому ринку, корупційним шляхом. Ось це, насправді, і є одним із важелів російського «Шатуна» з дестабілізації України, про який український Уряд із прем’єрмом і президентом, на жаль, мовчать.

6 жовтня Верховна Рада вкотре продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. На цей раз – до 2018 року. Та це не зупинило, а скоріше, навіть прискорило розвиток тіньового ринку землі. Численні скарги звичайних людей, які намагаються відстояти своє законне право на безкоштовну приватизацію розданих їм у користування земельних ділянок, свідчать про кричущі порушення з боку чиновників. І влада нічого не робить, щоб зупинити цю вакханалію.

Скоріше, навпаки.

Відомо, що кожен українець має право отримати безоплатно землю від держави відповідно до норм, передбачених статтею 121 Земельного кодексу України. Цим правом уже скористалася певна кількість українців – на 1 липня 2016 року у Державному земельному кадастрі зареєстровано понад 17 мільйонів ділянок площею майже 41 мільйон гектарів, за даними самого Держгеокадастру. Однак величезна кількість людей досі не змогла скористатись цим правом. Особливо гостро конфлікт зі землевпорядними організаціями відчули на собі військові, що повернулися з війни й вишукувалися в чергу за 2 га землі під осг і дрібні фермери.

Чому так? Відповідь треба шукати передусім у самому Держгеокадастрі.

Візьмімо до уваги найпотужніший аграрний регіон – Полтавщину. Показовим фактом корупційної складової в роботі Головного управління ДЗК у Полтавській області є те, що кількох попередніх виконувачів обов’язків керівника було спіймано на хабарі.

Наприкінці березня 2015 року в Полтаві під будівлею обласного ДЗК відбулася акція протесту обурених фермерів і представників органів місцевого самоврядування. Люди протестували проти корупційних оборудок і тіньових схем при вирішенні земельних питань. Сергій Сушко, фермер з Козельщини, розповів, як начальник структури Сколота «подарував» своєму другу з Черкаської області 300 гектарів у Козельщинському районі, відмовивши місцевим аграріям. До речі, Сколота попався на хабарі й був переміщений з Полтави у Київ, у центральний офіс ДЗК, пише журналістка Людмила Кучеренко.

Корупційні «Шатуни» Полтавщини_1

Ярослав Сколота

Схожа доля була й у наступника Сколоти – в.о. керівника ГУ Держгеокадастру в Полтавській області Костянтина Кухарова, який обійняв посаду в квітні 2015 року.

Корупційні «Шатуни» Полтавщини_3

Костянтин Кухаров

Разом з двома спільниками Кухаров вимагав від громадян хабар за видачу наказу про розробку проектної документації на земельні ділянки для ведення фермерського господарства прощею понад 300 га.

11 вересня 2015 року прес-служба ГУ Нацполіції області повідомила, що спільно з МВС, СБУ та прокуратурою області Кухарова та його поплічників – Лукашенка та Шару було затримано за отримання неправомірної вигоди в розмірі 500 тис. грн.

Щоправда, в травні цього року поліція випустила хабарників під заставу. За Кухарова внесли 550 тис. грн., за Лукашенка – 280 тис. грн. Шарі суд призначив домашній арешт.

Колишні військові, учасники війни в Афганістані розповіли журналістам, що нормальна робота ДЗК була за Наталі Дяченко. Зокрема, жінка посприяла в отриманні землі 400 бійцям, що повернулися зі Сходу України та 50 афганцям, які стояли в чергах на землю десятиліттями.

За словами фермерів, керівниця відновила нормальну роботу структури, коли оформити й переоформити документи на землю можна було без сплати корупційної ціни.

З огляду на це зрозуміло, чому Максим Мартинюк, на тоді голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, звільнив Дяченко, першого заступника голови–в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області.

Корупційні «Шатуни» Полтавщини_5

Наталя Дяченко

Дяченко банально не вписалася у роками відлагоджений конвеєр із отримання надприбутків на продажу-роздачі землі.

Замість неї вкотре поставили нового в.о. керівника Вадима Чувпила, який за пів року роботи виграв конкурс і за результатами був призначений керівником.

Корупційні «Шатуни» Полтавщини_7

Вадим Чувпило

У порівнянні з іншими керівниками Чувпило тримається на посаді вже повних 7 місяців. Та це свідчить скоріше не стільки про налагодження роботи структури, скільки про уміння зайняти правильну позицію між чиновницькою вертикаллю з одного боку та громадою і фермерами з іншого. Свідченням такої обережності чи то пак обачності є те, що за цей час Чувпило не був помічений у жодному корупційному скандалі. Але не бути поміченим не значить не брати участі. Це свідчить, радше, про вміння всидіти одразу на двох стільцях.

Беззаперечним є факт, що з приходом Чувпила на керівну посаду, корупційні акценти змістилися з області на район.

«Останній Бастіон» уже писав, що смотрящий від «Регіонів» начальник управління Державного земельного кадастру Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області Володимир Рибалка та екс-керівниця Держземагенства Галина Мусієць, відома своїми корупційними прайсами за оформлення землі, намагалися незаконно прибрати з посади чинну керівницю ДЗК Полтавського району Наталію Базавлук.

Корупційні «Шатуни» Полтавщини_9

Галина Мусієць

Після проведення журналістського розслідування ми отримали інформацію, що Мусієць зі «смотрящим» і спільниками в особі заступниці Чувпила Остапенко, Бондарець та ін., організували операцію з дискредитації чинної керівниці Базавлук.

У розмові з «Останнім Бастіоном» один із фермерів Полтавського району поскаржився, що районні кадастрові реєстратори надали йому одразу 2 відмови в оформленні земельної ділянки через відмову платити хабара.

Також є низка доказів того, як реєстратори місяць ухилялися від виконання своїх професійних обов’язків. Через це утворилася заборгованість з видачі витягів із державного земельного кадастру. Ішлося про борг у 1000 витягів.

Ми простежили й довели зв'язок цих кадастрових реєстраторів із Галиною Мусієць. Висновком розслідування стало те, що в інтересах і, вірогідно, за вказівкою Мусієць державні кадастрові реєстратори Полтавського району вмисно паралізували роботу відділу.

Наразі нас повідомили, що Рибалці, Мусієць &co протиправно вдалося прибрати Наталію Базавлук із посади.

«Смотрящі» організували Наказ про відсторонення керівниці з посади. Сказати, що наказ виконаний «кустарно» і не має юридичної сили – не сказати нічого.

Корупційні «Шатуни» Полтавщини_11

По-перше, Наказ датований 8 листопада. Але 9 листопада керівниця (уже нібито звільнена за Наказом) виконувала юридичну дію – надала для реєстрації державному реєстратору юридичних осіб Стешенко Тетяні Вікторівні документи про «Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті ліквідації».

Разом із цим Базавлук подала документи, що засвідчували її повноваження як уповноваженої особи. Держреєстратор Стешенко перевірила їх силу, завіривши юридичну дію підписом.

Корупційні «Шатуни» Полтавщини_13

По-друге, у Наказі не дотримано правомірності регламенту звільнення. Зокрема, не вказано, з якого числа керівниця відсторонена від виконання службових обов’язків.

По-третє, у Наказі припущено грубої помилки в даті ухвали суду, на який покликаються «звільнювачі» – 08.11. 2015 (!) замість 2016. Тут узагалі без коментарів.

Останнє, найцікавіше – ухвала Октябрського суду від 04.11.2016 р. про усунення Базавлук із посади набирала б чинності 10.11.2016 р., у разі , якщо керівниця її не оскаржить. Та жінка подала апеляційну скаргу 09.11.2016 р., тому покликання в наказі Держгеокадастру в якості підстави на дану ухвалу до набрання нею чинності – протизаконний посадовий злочин.

За наявною в нас інформацією, в.о. начальника Полтавського ДЗК Людмила Остапенко була одною з проштовхувачів наказу. Вона ж і не повідомила в.о. голови ДЗК Олега Цвяха про подану Базавлук апеляцію з приводу незаконного звільнення.

Корупційні «Шатуни» Полтавщини_15

Корупційні «Шатуни» Полтавщини_17

Повернімося до стільців і керівника ГУ Держгеокадастру в Полтавській області.

Початок паралізації роботу районного відділу окремими підконтрольними Мусієць реєстраторами «дивним» чином збігся з двома подіями. Зі спробами усунути Базавлук із посади та з відпусткою, в яку пішов Вадим Чувпило. Пішов, так і не провівши службового розслідування, якого так вимагала обурена громадськість і «Останній Бастіон».

Ситуація «або» - «або». Або Чувпило навмисно не схотів проводити службове розслідування з цього приводу (тоді постає питання, чому). Або був зацікавлений не втручатися в переворот, який організовувався зусиллями «смотряощого» і Мусієць.

За будь-якого розкладу, один зі стільців під керівником Полтавського ДЗК точно впав. А це свідчить про те, що Вадим Чувпило неприховано пристав на одну зі сторін конфлікту.

І став не на бік громади, з огляду на численні скарги фермерів про оголошену людьми Мусієць ціну в 400 $ за оформлення гектару землі в районі.

На нашу думку, передачею хабарів від «низів» «нагору» в новій команді може займатися саме Рибалка. На це свідчать факти з його біографії. У минулому він був слідчим райвідділу, а також працював у податковій міліції. Ці професії могли навчити служити Закону, але ще більше – показати шляхи, як його обходити. У цьому контексті слушним видається питання, як «регіоналівському» Рибалці вдалося пройти люстрацію і працювати на керівній посаді після Революції Гідності?

Насамкінець варто завважити, що Базавлук звільнили на 2 місяці, а значить «смотрящі» чатують на переоформлення великої кількості документів саме в цей час. Інакше важко пояснити нашвидкуруч кустарно виконаний «Наказ» і такий чітко визначений і порівняно короткий термін звільнення.

Чи пішов шляхом своїх попередників чоловічої статі Чувпило, і чи опинився в долі зі «смотрящими»? Перед нами є приклад його попередниці Дяченко. Вона, так само, як і нинішній керівник, сприяла військовим в отриманні землі. Але жінка відмовлялася носити хабарі «вище». Через це її «попросили». Чувпило продовжив закладені Дяченко традиції, але його дивним чином не звільняють. Жодних натяків. Констатація фактів.

Питання з незаконним звільненням керівниці ДЗК Полтавського району Наталі Базавлук досі залишається відкритим. Апеляційна скарга 8 листопада подана в судову палату по кримінальним справам Апеляційного суду в Полтавській області.

А це значить, що далі буде.

Уважати публікацію офіційною заявою до НАБУ, ГПУ, САП та прокурора Полтавської області Миколи Кармазіна за ст. 214 КПК України про вчинення злочину держслужбовцями Цвяхом, Остапенко, Рибалком, Бондарець та екс-керівницею районного відділення ДЗК Мусієць.

P.S. Коли матеріал вже був готовий і проходив останні вичитки, до нас звернулися громадяни, що були на прийомі у кадастрових реєстраторів в Полтавському районному відділу ДЗК. Вони розповіли, що у відповідь на запитання про затримки у видачі витягів з ДЗК реєстратори давали їм готові і вже заповнені зразки скарг на Базавлук. Ставити підпис людей мотивували тим, що керівниця винна в затримці з оформленням їхньої документації, хоча за процедурою вона не мала жодного стосунку надання даної адміністративної послуги.


Читайте також:
Полтава
Нашим землякам Іллеві Василищенку, Олегу Пруцкову, Ігорю Пугачу, Антонові Левчуку та Олександру Лабунському встановлять пам'ятні дошки.
06:08
Полтава
Чиновники з депутатами навіть на тлі війни проти московії не бажають прощатися з окупаційним минулим. Їм до душі ностальгія за втраченим.
вчора, 19:25
Полтава
Переправу через ставок у селі Зубівка нарешті привели до задовільного стану. Дарма, що полотно з ямами поруч лишилося незмінним.
вчора, 12:32
Полтава
Жодна із «злочинних» влад з 2000 року так і не застосувала, оскільки розуміла його необґрунтованість і несправедливість.
вчора, 09:00
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
24 квітня, 14:45
Полтава
Дрони, тепловізори, планшети й не тільки — так допомагають захисникам України наші земляки. Влада ж Полтави досі свідомо пасе задніх.
24 квітня, 06:10