Корупція не зникла з Блажівським і Ко. Але процес пішов – новий очільник ДАІ Полтавщини

ПОЛТАВА
23.01.2015, 09:18
Корупція не зникла з Блажівським і Ко. Але процес пішов – новий очільник ДАІ Полтавщини

Після гучного скандалу зі скаргою рядових полтавських ДАІшників на примушення керівництвом до участі у корупційних схемах, після затримання на хабарі самого начальника УДАІ Полтавської області Петра Блажівського і послідуючого звільнення двох його заступників за «невідповідність займаній посаді» відомство очолила нова людина – Олександр Крайник. На нове місце правоохоронець прийшов з полтавського міського управління ДАІ. Це дає сподівання, що міністерство знайшло незаплямованого спеціаліста, який знає «ворога в обличчя» зі всіма нюансами і розуміє як з ним боротися, адже порятунок іміджу полтавського ДАІ на часі. «Останній Бастіон» представляє перше інтерв’ю Олександра Крайника на посаді тимчасово виконуючого обов’язки начальника Управління Державної Автомобільної Інспекції в Полтавській області.

«Останній Бастіон»: Я не буду вас питати чи є досі в полтавському ДАІ здирництво, тому-що ви відповісте – давайте факти. Я спитаю – як ви ВВАЖАЄТЕ чи присутня сьогодні корупція в підпорядкованому вам відомстві?

Олександр Крайник: Не можна так вважати, що зараз вже нічого такого немає. Тому-що я очолював підрозділ, який був в місті, а зараз 24 дні очолюю ДАІ області. Тому не можу я такого сказати. Я так зрозумів, що весь негатив йшов від керівництва обласного управління, і цей негатив був зосереджений на людях, які були на керівних посадах. Щодо цих всіх «напрацювань» їхніх – на даний час ми проводимо роботу з особовим складом на упередження продовження цього сьогодні. Я переконаний, що ми повинні обернутися лицем до людей, потрібно працювати в правовому полі, іншого шляху немає. Бачите, я не кажу, що ми все це вже зробили. Після того, що відбувалося тривалий час у нас зараз профілактичні бесіди з особовим складом. І не треба вважати що це формальність, я підлеглим кажу – треба пам’ятати, що після роботи ти знімаєш форму, але продовжуєш життя серед тих самих людей, і чи тобі приємно, що до тебе ставляться так як зараз? Всі ж навколо знають хто ти насправді і ставляться до тебе так як ти того заслугував. Навіть форму не треба знімати: наприклад в Полтаві всього 40 даішників, і водієві не важко запам’ятати кожного. ДАІшник живе серед водіїв і кожну хвилину відчуває ставлення до себе те, яке він заслужив – оце намагаюся я зараз донести особовому складу. Я 20 днів вже вкладаю це у своїх підлеглих.

«ОБ»: Які завдання поставило вам керівництво

О. К.: Звичайні: робота, щоденна робота і надання допомоги учасникам дорожнього руху. І зараз є однозначна позиція – документування правопорушень, а не якісь там «вліво-вправо кроки». Першочергово для нас це забезпечення безпеки руху і охороняти життя і здоров’я жителів області, як це не банально. В зв’язку з ситуацією на сході – це профілактика незаконного перевезення зброї вибухівки, профілактика осіб які можуть провозити – це блокпости. Завдання таке – щоб функції які на нас покладені зараз працювали.

Наша робота зараз потребує стабілізації. Це завдання вже поставлене особисто мною. Наш імідж, секції Полтави, суттєво постраждав. Це правда. І потрібно втілити віру в наших співробітників. А те що було – воно було але потрібно щоб це не повторювалося далі.

«ОБ»: Ви, як тимчасово виконуючий обов’язки, на скільки наділені повноваженнями для впровадження глибоких змін.

О. К.: Чесно скажу я зараз відчуваю постійне напруження на цій посаді і чекаю коли це закінчиться. Зараз займаємося налагодженням роботи всіх підрозділів на підставі аналізу дорожньо-транспортних пригод які скоєні. Зараз розробляємо графік роботи чергування спираючись не тільки на сам факт існування місць з великою кількістю ДТП, але і на питання чи потрібно там стояти цілий день, адже небезпека там може існувати тільки вранці або вдень або ввечері – і це вже менший тиск на водіїв і більше небезпечних місць можемо охопити. Пастися ніхто не буде.

Також довів до особового складу щоб на жодному рівні не пропонувати неправових вигод і не отримувати і щоб жоден своїми діями, наприклад адміністративним тиском, не підбурював до пропонування хабара, щоб не думав інспектор, що може дочекатися чогось. Вимагаю нормальної правоохоронної роботи, яку вимагає сьогодення.

Нами організовані негласні перевірки всіх ДПС, всіх МРЕВ. МРЕВ будуть перевірені на професіоналізм. Негласні перевірки для екіпажів це нагляд, за екіпажем який несе службу тепер дивляться, це спеціальні люди під виглядом «перехожих», під виглядом «водіїв», і все з фіксацією. Якщо хабар – то ці люди розкривають себе.

«ОБ»: Скількох ви впіймали

О. К.: На хабарі – такого ще не виявлено. Але іде накопичування матеріалу у будуть робитись висновки по кожному наряду. Те що було в минулому – те було.Те що є – те є. Не заперечую. Але треба жити теперішнім і майбутнім. Треба виховувати етику спілкування, а не кількість накладеного штрафу. Принципова позиція зараз не документувати і не цькувати за дрібниці – габарит наприклад не світиться або гайка не там, ми більше не починаємо прискіплюватися до цього.

«ОБ»: Як думаєте скільки нинішніх полтавських ДАІшників достатньо професіональні щоб потрапити у «Патрульну поліцію». Ви хочете туди?

О. К.: Не готовий сказати. Перед зарахуванням до Патрульної поліції, думаю, буде оцінена праця кожного працівника, освітній рівень, його комунікабельність. Тобто будуть братися до уваги ділові якості. Перейдуть ті люди, які мабуть будуть визначені атестаційною комісією. Кожного роздивлятимуться через сито. На керівні посади очікуємо що треба буде проходити детектор брехні.

«ОБ»: 6-8 тисяч гривень зарплатні, яку міністерство обіцяє оновленому автоінспектору, як вважаєте йому цього буде достатньо щоб не брати хабарів

О. К.: Я думаю достатньо. Якщо зараз інспектор отримує 2200-2400 гривень, а там буде починатися від 6000 гривень – то я думаю, що інспектор, який буде стояти на дорозі тільки зрадіє цьому. Можливо, якщо дати таку зарплатню навіть тим людям які зараз працюють то вони теж зміняться.

«ОБ»: Тобто ви вважаєте, що рівень зарплати вирішує – хабарник ДАІшник або чесний?

О. К.: Ні. Я думаю передусім потрібно міняти систему. Це дуже велике питання – що робить ДАІшника чесним а що хабарником. Зараз є гарні і корисні в цьому сенсі починання – наприклад передивитися функції міліції. Це подіє. Якщо наші посадові інструкції будуть зосереджені на вимозі надавати допомогу. Вимагати комунікабельності, щоб інспектор вмів спілкуватися з громадянином нормально по-людські, щоб мав добру фізичну культуру – це вже буде не мало для змін. І також це пов’язане не тільки з зарплатнею, але і з часом роботи і умовами – вони не солодкі у нас насправді. От вам думка із середини – ми вітаємо переміни. Але не буду заперечувати – кожен дорожить роботою, і разом з цим ніхто не хоче бути хабарником,люди хочуть бути правоохоронцями. Це складно пояснити, і мабуть, що буде складно зрозуміти тим, хто давав хабарі. Але це так – хабарниками тут не мріють бути. Я зараз намагаюся використати шанс, який ми отримали щоб відійти від старої системи.


Читайте також:
Полтава
Безпілотні літальні пристрої із додатковим обладнанням поїхали на передову. Завдяки їм фронтовики ефективніше знищують ворога.
вчора, 14:53
Полтава
Нашим землякам Іллеві Василищенку, Олегу Пруцкову, Ігорю Пугачу, Антонові Левчуку та Олександру Лабунському встановлять пам'ятні дошки.
вчора, 06:08
Полтава
Чиновники з депутатами навіть на тлі війни проти московії не бажають прощатися з окупаційним минулим. Їм до душі ностальгія за втраченим.
25 квітня, 19:25
Полтава
Переправу через ставок у селі Зубівка нарешті привели до задовільного стану. Дарма, що полотно з ямами поруч лишилося незмінним.
25 квітня, 12:32
Полтава
Жодна із «злочинних» влад з 2000 року так і не застосувала, оскільки розуміла його необґрунтованість і несправедливість.
25 квітня, 09:00
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
24 квітня, 14:45