«Ми ні з ким співпрацювати не будемо», – депутати Полтавської облради відповіли Уряду

ПОЛТАВА
08.04.2016, 14:52

Укотре профільна комісія з питань паливно-енергетичного сектору відмовила надати погодження про видачу спеціальних дозволів підприємствам на видобування нафти, газу, газового конденсату на території області. Оголошена причина – відсутність чіткого механізму співпраці органів місцевого самоврядування та видобувних підприємств в частині фінансування останніми розвитку соціальної інфраструктури територій, на яких ведеться видобуток корисних копалин.


«Ми ні з ким співпрацювати не будемо», –  депутати Полтавської облради відповіли Уряду_1

- Поки немає законопроектів, ми нічого не приймаємо, – зазначив Анатолій Ханко, заступник голови Полтавської облради.

- Немає чітких правил гри. Ми ні з ким співпрацювати не будемо,Олег Діденко, депутат обласної ради.

Депутати мотивували свою відмову дією постанови Кабінету Міністрів України №1173 від 16.12.2015 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо відповідності основним вимогам до дозвільної системи у сфері господарської діяльності», яка передбачає видачу дозволу на користування надрами без наявності погодження відповідної обласної ради у разі ненадання його останньою протягом строку, встановленого для видачі дозволу, тобто за принципом «мовчазної згоди». На думку депутатів облради, це обмежує їхні права.

- У нас немає держави. Ви (депутати) повинні буть тут господарями. Вам дали люди… Ви повинні розуміти, що область грабується. Вимагати треба. А вимагати яким чином? Сказали, до тих пір, поки ви (депутати Верховної Ради) не скажете так, щоб область була нормальна (мається на увазі екологічний стан територій нафто- та газовидобування – ОБ), ми вам нічого не дамо. Не тільки цього, а й іншого,Олексій Шаманенко, голова Полтавської обласної організації «Союз офіцерів», член Громадської ради при Полтавській облраді.

Із цим не погоджуються громадські діячі, зокрема Геннадій Сікалов, лідер ГС «Останній Бастіон». На його думку, депутати полтавської облради разом із посадовцями ОДА шантажують Уряд і державні нафтогазовидобувні компанії, вимагаючи кошти:

- На мою думку ситуація, що відбувається на комісії – це свідомий шантаж і вимагання коштів. Відповідальність за це передбачена Кримінальним кодексом України. Тиждень тому був підписаний меморандум про співпрацю між керівництвом Полтавської обласної ради та ОДА та керівництвом «Укргазвидобування». У меморандумі полтавські чиновники просили 55 чи 60 мільйонів гривень на потреби області. Питання про доступну ціну на газ для населення не порушувалося.

Незрозумілою видалася позиція Степана Бульби, колишнього голови Полтавської ОДА. Той спершу казав, що депутати не вимагали кошти з Уряду. Навпаки – відстоювали інтереси громади:

- Передовсім треба врахувати інтереси та потреби громади. Немає ніяких вимагань коштів чи чогось подібного. Обласна рада вимагає прийняття закону, який буде враховувати інтереси громад з метою поліпшення ситуації, передовсім, екологічної, господарської і так далі.

Та згодом Бульба заперечив сам собі:

- Тому в який спосіб вимагаєте – у спосіб той, який для вас є можливим сьогодні. Обов’язково треба домагатися, вимагати від депутатів обласної ради, від Полтавщини, щоб вони підтримали цей законопроект.

У підсумку комісія рекомендувала сесії обласної ради відмовити Державній службі геології та надр України у погодженні видачі «Укргазвидобуванню» спеціальних дозволів на видобування нафти, газу та конденсату й супутніх елементів на території Полтавського, Решетилівського та Новосанжарського районів. Прийняти звернення до Верховної Ради України щодо необхідності найскорішого прийняття відповідних законодавчих актів, які передбачають відрахування до місцевих бюджетів певної частки рентних платежів за користування надрами.

- Ви маєте не просити чи шантажувати, а працювати. Домогтися, щоб «Укргазвидобування» було зареєстроване на теренах Полтавської області як юридична особа. Прописати в меморандумі ціну на газ для населення видобувних територій 50 доларів за 1000 м. куб. газу. Саме це буде захистом для людей, – зазначив Геннадій Сікалов

Читайте також:
Полтава
Нашим землякам Іллеві Василищенку, Олегу Пруцкову, Ігорю Пугачу, Антонові Левчуку та Олександру Лабунському встановлять пам'ятні дошки.
06:08
Полтава
Чиновники з депутатами навіть на тлі війни проти московії не бажають прощатися з окупаційним минулим. Їм до душі ностальгія за втраченим.
вчора, 19:25
Полтава
Переправу через ставок у селі Зубівка нарешті привели до задовільного стану. Дарма, що полотно з ямами поруч лишилося незмінним.
вчора, 12:32
Полтава
Жодна із «злочинних» влад з 2000 року так і не застосувала, оскільки розуміла його необґрунтованість і несправедливість.
вчора, 09:00
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
24 квітня, 14:45
Полтава
Дрони, тепловізори, планшети й не тільки — так допомагають захисникам України наші земляки. Влада ж Полтави досі свідомо пасе задніх.
24 квітня, 06:10