МЗС Грузії обурені Саакашвілі

СВІТ
31.10.2015, 10:25
МЗС Грузії обурені Саакашвілі

Заступник міністра закордонних справ Грузії Давид Джалаганія передав тимчасовому повіреному у справах України в Тбілісі Георгію Назарову офіційну ноту протесту у зв'язку з висловлюваннями керівника Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі.

У повідомленні зовнішньополітичного відомства Грузії зазначається, що мова йде про поширені у ЗМІ заяви пана Саакашвілі, які "містять небезпечні для стабільності Грузії думки і заклики".

"Подібні висловлювання є втручанням у внутрішні справи Грузії, що неприпустимо і не відповідає існуючому духу дружніх і партнерських відносин між Грузією та Україною",– йдеться у повідомленні.

У МЗС Грузії заявили, що чекають від Києва "відповідного реагування" і підтвердження, що "подібні факти більше не повторяться".

Підставою для дипломатичного скандалу став аудіозапис, який з'явився на сайті http://uarevo.in.ua/, - телефонна розмова, ймовірно, пана Саакашвілі з одним з лідерів опозиційного Національного руху Гігою Бокерією та Нікою Гварамією - генеральним директором телекомпанії "Руставі-2", контроль над якою наразі через суд намагається повернути один з колишніх власників.

На аудіозаписі голос, схожий на голос пана Саакашвілі, каже панам Гварамії та Бокерії про те, що треба звести барикади, а також знайти "бойовиків" для "захисту" телекомпанії.

"Руставі-2" - високорейтинговий телеканал в Грузії, який різко критикує владу.

Нинішня влада Грузії нерідко звинувачувала канал у тому, що він працює на інтереси Єдиного Національного Руху (ЄНР) - партії, заснованої в 2001 році паном Саакашвілі.

Представники влади також називають те, що відбувається навколо "Руставі-2", приватною суперечкою між колишніми і нинішніми власниками телеканалу, але керівництво телекомпанії і частина опозиції звинувачують владу в боротьбі з критично налаштованим телеканалом.

Розслідування

Грузинська сторона сподівається, що Україна надасть Тбілісі правову допомогу в розслідуванні цієї справи, заявив заступник начальника служби державної безпеки Грузії Леван Ізорія.

Пан Ізорія зазначив, що 24 жовтня цього року на підставі оперативно-розшукових заходів департаменту контррозвідки Служби безпеки та інформації в ЗМІ вже почалося розслідування за першою частиною статті 315 Кримінального кодексу Грузії, яка передбачає змову з метою повалення або захоплення державної влади.

"Як відомо, в рамках розслідування у співпраці з міністерством внутрішніх справ вже проведено низку заходів з безпеки з метою превенції можливого злочину, - заявив пан Ізорія. - В рамках поточного розслідування також будуть встановлені походження і автентичність поширених ЗМІ записів, будуть проведені всі необхідні слідчі дії, допитані всі відповідні особи з метою повторної перевірки як вищеназваних записів, так і існуючої у нас оперативної інформації".

МВС Грузії заявило про те, що у зв'язку з ситуацією, яка склалася, вживатиме надзвичайних заходів для забезпечення безпеки населення.

"Зокрема, на території, прилеглій до телекомпанії "Руставі-2", будуть встановлені камери відеоспостереження, за допомогою яких по всьому периметру буде вестися 24-годинний моніторинг", - заявило МВС Грузії.

Крім того, поряд з будівлею каналу цілодобово чергуватимуть патрульні екіпажі, аби забезпечити безпеку громадян, у тому числі і співробітників телекомпанії, та уникнути провокацій.

"Ні барикад, ні бойовиків"

Гендиректор телекомпанії, якого допитували протягом кількох годин в п'ятницю, не розповів про деталі допиту, пояснюючи це тим, що на справу накладено гриф секретності.

При цьому він заявив, що терміни "бойовик" і "революційний сценарій", вочевидь, ріжуть вухо, але ніхто під цим не розуміє державний переворот або вторгнення, йдеться лише про захист телекомпанії та свободи слова.

"У який спосіб різні політичні сили будуть захищати свободу слова, це їхня проблема. Я можу всіх вислухати, але яке рішення ми ухвалимо, це вирішувати нам, "Руставі-2 ", - заявив він. - У нас немає ні барикад у дворі, ні бойовиків навколо двору для захисту і так далі. Ми працюємо так, як вважаємо за потрібне, і до кінця будемо захищати свободу слова й інтереси нашої компанії".

Пан Гварамія незабаром після появи записів телефонних розмов у четвер підтвердив автентичність запису розмови із паном Саакашвілі, назвавши її появу підтвердженням "тотального незаконного прослуховування в країні".

МЗС Грузії обурені Саакашвілі_1
Багато хто в Грузії вважає, що за тиском на "Руставі-2" можуть стояти певні московські сили

За його словами, поширення прихованих записів підтверджує його заяви про шантаж з боку влади.

Минулого тижня пан Гварамія заявив, що через людину, яка неодноразово передавала йому послання від влади, йому порадили "пам'ятати про те, що у нього є члени родини, яких він не встиг відправити до Америки, не забувати про те, що є конкретні стосунки, які зафіксували на відео, і що все це буде оприлюднено".

Крім того, за словами пана Гварамія, йому погрожували оприлюдненням телефонних розмов, у тому числі і з Саакашвілі. Такі загрози, за його словами, були відповіддю на його відмову "відійти" від "Руставі-2".

Головна прокуратура Грузії того ж вечора заявила, що на підставі заяви директора телекомпанії розпочали розслідування.

Пізніше прокуратура заявила, що свідчення пана Гварамія і людини, через яку, з його слів, передавалися послання від влади, суперечливі.

У прокуратурі зазначили, що Алексі Ахвледіані, на якого вказав пан Гварамія, підтвердив зустріч з гендиректором "Руставі-2", але категорично заперечив передавання будь-яких послань від влади.

Публічна позиція

Зміст бесіди з екс-президентом незабаром після появи записів також підтвердив Гіга Бокерія.

Пан Бокерія наголосив, що не пам'ятає всіх розмов із Саакашвілі, але оприлюднений запис не містить нічого нового, адже "Національний рух" відкрито висловлював свою позицію і готовність захищати телеканал.

"Позиція, яку ми висловлюємо в бесіді, є нашою публічною позицією і раніше, і зараз, і завтра. Для нас спроба заглушити "Руставі-2" з боку режиму (екс-прем'єра Бідзіна. - Ред.) Іванішвілі є червоною рискою", - заявив пан Бокерія, коментуючи записи в четвер.

За його словами, він не виключає не лише нападів на телеканал з боку влади, а й розвитку будь-якого сценарію.

"Наше завдання - зберегти ситуацію у конституційних рамках і в 2016 році за допомогою мирних, вільних і демократичних виборів позбутися режиму Іванішвілі, але це не означатиме, що ми не будемо протистояти спробі насильницького захоплення "Руставі-2", - заявив пан Бокерія.

Тим часом пан Саакашвілі заявив, що методи "Іванішвілі і його російських покровителів" не змінюються і вони завантажують в інтернет змонтовані російськими спецслужбами телефонні розмови. Він також наголосив на необхідності захисту телеканалу, назвавши судовий процес блефом.

"Захист "Руставі-2", включно із засобами фізичного захисту, від насильства є безпосереднім шляхом порятунку демократії, свободи і майбутнього Грузії, - заявив пан Саакашвілі. - Так, якщо ми прагнимо перемоги свободи, ми повинні стати на сторожі свободи".

МЗС Грузії обурені Саакашвілі_3
У Грузії відбуваються акції протесту, учасники яких вимагають припинити чинити тиск на "Руставі-2"

Пан Саакашвілі також заявив, що намір позбавити його громадянства Грузії і закрити йому шлях до участі у виборах у Грузії є одним з головних замовлень Москви.

Про запущення процедури позбавлення Міхеїла Саакашвілі громадянства Грузії, заявила міністр юстиції країни Тея Цулукіані в п'ятницю.

Вона зазначила, що за законодавством Грузії, прийняття громадянства іншої країни є підставою для втрати грузинського громадянства.

За її словами, Грузія звернулася до України 22 вересня, щоб переконатися в тому, що Саакашвілі отримав громадянство України.

Відповідь прийшла із запізненням, але, врешті-решт, 23 жовтня грузинська сторона отримала офіційну ноту про те, що пан Саакашвілі отримав громадянство України, і це рішення досі є чинним, говорить пані Цулукіані.

Журналісти відмежовуються від насильства

Прем'єр-міністр Грузії Іраклі Гарібашвілі, коментуючи оприлюднені записи телефонних розмов Саакашвілі з Гварамією і Бокерією, заявив, що це є ще одним прикладом аморального підходу цих людей до політики і народу країни.

"Вони ще не усвідомили, що в Грузії панує демократія, і сьогодні наша держава набагато сильніша, ніж три роки тому, і сильніша, ніж думають деякі, - заявив пан Гарібашвілі. - Наші служби безпеки, поліція працюють протягом 24 годин, щоб максимально захистити безпеку і спокій кожного громадянина, і стабільність".

Він зазначив, що ситуація повністю контрольована, і закликав населення зберігати спокій.

Тим часом, після поширення скандальних записів у четвер, інформаційна служба "Руставі-2" зробила заяву, категорично відмежувавшись від будь-якого насильницького сценарію.

"Наша редакційна політика не пов'язана з цілями жодної політичної сили, і наша мета - мати можливість повноцінно виконувати покладені на журналістів обов'язки, що насамперед передбачає об'єктивне висвітлення подій в країні, - йдеться в заяві. - Для нас насильство у будь-якій формі є абсолютно неприйнятним. У такому випадку саме ми опиняємося під загрозою фізичного зведення рахунків".

Працівники телекомпанії також вимагають від влади роз'яснень щодо походження цих записів і того, як ці записи потрапили до українського інтернет-простору.

"Ми заявляємо, що збережемо незалежність редакційної політики, і хочемо нагадати всім, що єдиним засобом нашого захисту та захисту свободи слова є лише камера і мікрофон", - йдеться в заяві.

Відділ моніторингу, 

Останній Бастіон

Читайте також:
Світ
До Держдуми внесли законопроєкт про право судових приставів стріляти в росіян
17:24
Світ
Цього року на китайській станції заплановано дві місії вантажних космічних кораблів і дві пілотовані космічні місії.
11:42
Світ
Відома своєї відвертою українофобською і протипалестинською позицією жінка знову у центрі скандалу. Цього разу через роботу фотографів.
вчора, 21:47
Світ
Парламентарі засудили рішення прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана привітати путіна з його фіктивним переобранням
вчора, 17:35
Світ
Бідна острівна азійська держава, де при владі знаходяться вкрай ліві політики, визначилися з курсом. Усе, як заповідали московські товариші.
вчора, 14:54
Світ
Поліція з кийками розганяє акцію в Техаському університеті в Остіні.
вчора, 10:32