Під Кременчуком третю добу палає ставок-випаровувач НПЗ

ПОЛТАВА
29.08.2018, 17:38

Біля села Бондарі Кременчуцького району вже третю добу горить територія санітарної зони ставка-випаровувача ПАТ «Укрнафта». Вогонь охопив територію у понад 20 гектарів. 

Під Кременчуком третю добу палає ставок-випаровувач НПЗ_1

Пожежа розпочалась 27 серпня вночі, проте рятувальникам і досі не вдається до кінця загасити полум’я. Усьому виною місцеві торфовища та високий рівень горючості відходів НПЗ. На місці працює 15 одиниць техніки та понад 40 чоловік особового складу. Вчора намагались використати для гасіння бульдозер, проте на заваді стала непрохідність болотистих ґрунтів.

Ситуація залишається вкрай складною. Лабораторія КП «Науковий центр еколого-соціальних досліджень» вже проаналізувала склад атмосферного повітря у Кременчуці та в районі села Бондарі Козельщинського району, і виявила серйозні відхилення показників від норми.

Згідно з даними протоколів, 27 серпня на межі санітарно-захисної зони ставка-випаровувача ПАТ «Укртатнафта» було зафіксовані перевищення орієнтовно безпечного рівня впливу (далі — ОБРВ) за показником метан (СН4) в 1,7 рази, максимально разової гранично допустимої концентрації (далі ГДК м.р.) за показником діоксид азоту (NO2) в 1,21 рази та по пилу в 1,10 рази.

Також на межі санітарно-захисної зони ставка-випаровувача ПАТ «Укртатнафта» у с. Бондарі було зафіксовано перевищення ГДК м.р. за показником оксид вуглецю (CO) в 1,22 рази, сажі – в 2,6 рази.

Забруднене повітря вже дісталось міста. Кременчужани почали масово скаржитись на сильний запах у повітрі та важкість дихання. Згідно з протоколами перевірки, у цей же час були зафіксовані наступні перевищення:

по вул. Шевченка, б. 50-А – перевищення ОБРВ за показником метан (СН4) в 1,58 рази, ГДК м.р. за показником діоксид азоту (NO2) в 1,53 рази;

по вул. Небесної сотні, 54 – перевищення ОБРВ за показником метан (СН4) в 1,08 рази;

на межі санітарно-захисних зон підприємств Північного промвузла (ПАТ «Укртатнафта», філія Кременчуцька ТЕЦ ПАТ «Полтаваобленерго», ПрАТ «Кременчуцький завод технічного вуглецю») – перевищення ОБРВ за показником метан (СН4) в 1,50 рази, ГДК м.р. за показником діоксид азоту (NO2) в 1,61 рази.

Читайте також:
Полтава
Чиновники з депутатами навіть на тлі війни проти московії не бажають прощатися з окупаційним минулим. Їм до душі ностальгія за втраченим.
вчора, 19:25
Полтава
Переправу через ставок у селі Зубівка нарешті привели до задовільного стану. Дарма, що полотно з ямами поруч лишилося незмінним.
вчора, 12:32
Полтава
Жодна із «злочинних» влад з 2000 року так і не застосувала, оскільки розуміла його необґрунтованість і несправедливість.
вчора, 09:00
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
24 квітня, 14:45
Полтава
Дрони, тепловізори, планшети й не тільки — так допомагають захисникам України наші земляки. Влада ж Полтави досі свідомо пасе задніх.
24 квітня, 06:10
Полтава
Некомпетентність депутатів і чиновників просто зашкалює. Громадськість обурена блюзнірським ставленням до загиблих на фронті Героїв.
23 квітня, 19:04