Питна вода майже половини колодязів Полтавського району забруднена нітратами

ПОЛТАВА
09.07.2014, 13:30
Питна вода майже половини колодязів Полтавського району забруднена нітратами

Питна вода забруднена нітратами майже у половини колодязів Полтавського району. Найвищий вміст нітратів виявили у селах Мачухи, Гожули, Микільське, Куликівка, Судіївка та Новоселівка.

Про це повідомив начальник Полтавського міськрайонного управління Головного Управління Держсанепідслужби в Полтавській області Станіслав Руденко.

«З початку цього року ми дослідили 215 проб питної води з колодязів по всьому Полтавському районі. З відхиленням від норми виявили 98 проб. Це означає, що питна вода забруднена нітратами у 45, 6% колодязів. Вміст нітратів у воді коливається в межах 50-180 мг/дм3 при нормі 50 мг/дм3» - розповів Руденко.

За його словами, отруєння нітратами при вживанні такої води може спричинити кисневе голодування. При цьому захворюванні виникає задишка, тахікардія, ціаноз, у тяжких випадках можливі втрата свідомості, судоми, смерть. Вживання «нітратної» води може негативно вплинути на нервову і серцево-судинну системи, на розвиток ембріонів, і навіть стати причиною раку шлунку. А для дітей перших років життя вживання такої води взагалі смертельно небезпечне.

Станіслав Руденко також повідомив, що забруднену нітратами воду заборонили вживати, а також готувати на ній. Це пояснили власникам колодязів з «нітратною» водою. І попередили: кип’ятіння «нітратної» води – не вихід. Це не зменшує, а навпаки, збільшує її токсичність на 39-86%.

Аліна Бондар

"Останній Бастіон"


Читайте також:
Полтава
Безпілотні літальні пристрої із додатковим обладнанням поїхали на передову. Завдяки їм фронтовики ефективніше знищують ворога.
14:53
Полтава
Нашим землякам Іллеві Василищенку, Олегу Пруцкову, Ігорю Пугачу, Антонові Левчуку та Олександру Лабунському встановлять пам'ятні дошки.
06:08
Полтава
Чиновники з депутатами навіть на тлі війни проти московії не бажають прощатися з окупаційним минулим. Їм до душі ностальгія за втраченим.
вчора, 19:25
Полтава
Переправу через ставок у селі Зубівка нарешті привели до задовільного стану. Дарма, що полотно з ямами поруч лишилося незмінним.
вчора, 12:32
Полтава
Жодна із «злочинних» влад з 2000 року так і не застосувала, оскільки розуміла його необґрунтованість і несправедливість.
вчора, 09:00
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
24 квітня, 14:45