Польща готується остаточно відмовитися від російського газу

СВІТ
17.11.2019, 06:08

На відміну від України, Польща прагне повністю подолати енергетичну залежність від Москви.

Польська нафтогазова компанія (PGNiG) завершує співробітництво з Ґазпромом. Польща більше не купуватиме російський газ у російського монополіста після 2022 року, повідомляє «Польське радіо».

«PGNiG надіслав Ґазпрому заяву про наміри розірвати Ямальський договір 31 грудня 2022 року», – зазначають у компанії.

«Згідно з контрактом, сторони угоди зобов’язані подати заяву про подальшу співпрацю після 2022 року за три роки до передбачуваного завершення терміну її дії 31 грудня 2022 року», – йдеться у повідомленні.

У PGNiG наголосили, що попередні заходи компанії, пов’язані з диверсифікацією напрямів імпорту газу до Польщі після 2022 року, зокрема, підписання контрактів на постачання скрапленого газу, придбання родовищ природного газу у Північному морі та заходи, що здійснюються оператором транспортної системи у рамках розбудови газотранспортної системи, є відповідними для гарантування енергетичної безпеки країни і дозволяють закінчити дію Ямальського договору відповідно до його положень.

Наприкінці вересня цього року під час Всепольського економічного саміту у місті Сєдльце віцепрезидент PGNiG Мацєй Возьняк заявив, що у 2023 році компанія зможе покрити внутрішній попит на газ у розмірі понад 24 млрд кубометрів. Він зазначив, що це буде газ з безпечних джерел, зокрема, з Норвегії та вітчизняного видобутку.

У свою чергу, уповноважений польського уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський наголосив у вересні, що Польщі не буде потрібний російський газ. «Ми вирвемося з цієї монополії», – сказав урядовець. 

Читайте також:
Світ
Цього року на китайській станції заплановано дві місії вантажних космічних кораблів і дві пілотовані космічні місії.
11:42
Світ
Відома своєї відвертою українофобською і протипалестинською позицією жінка знову у центрі скандалу. Цього разу через роботу фотографів.
вчора, 21:47
Світ
Парламентарі засудили рішення прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана привітати путіна з його фіктивним переобранням
вчора, 17:35
Світ
Бідна острівна азійська держава, де при владі знаходяться вкрай ліві політики, визначилися з курсом. Усе, як заповідали московські товариші.
вчора, 14:54
Світ
Поліція з кийками розганяє акцію в Техаському університеті в Остіні.
вчора, 10:32
Світ
Між США та Ізраїлем загострюється політична криза. Представники Демократичної партії (партії влади) тиснуть на режим у Тель-Авіві.
вчора, 08:21