Росія на краю демографічної прірви

ПОЛТАВА
26.03.2017, 14:26
Росія на краю демографічної прірви

Росія вступає в украй несприятливий період зміни вікової структури населення. Про це на соціальному форумі РСПП заявив директор інституту демографії ВШЕ Анатолій Вишневський, повідомляє ЦСР.

Протягом довгих років з урахуванням невеликих коливань в країні зростала чисельність населення в працездатному віці і його частка в загальній масі, зараз же країна вступає в смугу різкого падіння і частки, і числа таких громадян.

Це призведе до колосального росту навантаження на одного працюючого, попереджає Вишневський: якщо зараз на 100 працівників припадає приблизно 50 непрацюючих громадян, то до початку 2020 цей показник виросте до 75, а до 2030 – перевищить 90.

Це означає, що останнім доведеться утримувати набагато більше число утриманців, а сфери охорони здоров'я та освіти отримають додаткове навантаження, пояснює експерт.

В останні роки в Росії зростала кількість новонароджених, і уряд приписував заслуги собі та політиці, яку проводило, але на ділі працював принцип «більше батьків – більше дітей», пояснює Вишневський.

Зараз цей ефект вичерпано: країна стоїть на порозі скорочення чисельності жінок оптимального для народження дітей віком – від 25 до 30 років. Ми перейшли вже точку максимуму, зараз ця крива різко піде вниз, «і ніякі заходи політики не зможуть змінити ситуацію», вважає експерт.

За його словами, через 2-3 роки, після завершення періоду слабкого природного приросту населення, на демографічному графіку відновиться знаменитий «російський хрест» – перетин числа народжень і смертей, де перша крива падає, а друга – зростає.

Деякий приріст населення в останні роки був пов'язаний, в основному, з припливом мігрантів, нагадує Вишневський: з початку дев’яностих у Росію приїхало приблизно 9 млн чоловік, без них країна би втратила в чисельності 13 млн осіб.

Але зараз ресурс повернення росіян з країн СНД на Батьківщину обраний повністю. За його словами, якщо там хочуть продовження приросту, значить, знадобиться ще більше мігрантів-вихідців із сусідніх країн, їх число повинне збільшуватися на сотні тисяч на рік.

Читайте також:
Полтава
Нашим землякам Іллеві Василищенку, Олегу Пруцкову, Ігорю Пугачу, Антонові Левчуку та Олександру Лабунському встановлять пам'ятні дошки.
06:08
Полтава
Чиновники з депутатами навіть на тлі війни проти московії не бажають прощатися з окупаційним минулим. Їм до душі ностальгія за втраченим.
вчора, 19:25
Полтава
Переправу через ставок у селі Зубівка нарешті привели до задовільного стану. Дарма, що полотно з ямами поруч лишилося незмінним.
вчора, 12:32
Полтава
Жодна із «злочинних» влад з 2000 року так і не застосувала, оскільки розуміла його необґрунтованість і несправедливість.
вчора, 09:00
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
24 квітня, 14:45
Полтава
Дрони, тепловізори, планшети й не тільки — так допомагають захисникам України наші земляки. Влада ж Полтави досі свідомо пасе задніх.
24 квітня, 06:10