Розпорядження Кабінету міністрів може призвести до тотального забруднення водних ресурсів

ПОЛТАВА
20.04.2017, 19:35

У багатьох голівудських блокбастерах жителів планети Земля від «нехороших хлопців» та підступних прибульців рятують відповідальні представники уряду США та кібервійськові.

Та то фільм і Америка. А ми з вами живемо в українських реаліях: де ви бачили фахівців і патріотів серед владоможців? І те свавілля, що відбувається в нас у різних галузях «перепльовує» найфантастичніші сценарії фільмів жахів. І це не перебільшення!

Судіть самі. Постановою Кабінету міністрів України № 166-р від 10.03.2017 р. “Про скасування деяких наказів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади”уряд ліквідував низку наказів і розпоряджень щодо правил приймання (тримання) стічних вод в Україні. Це передбачає відміну існуючого нині ефективного механізму контролю за скиданням стічних вод підприємствами (підприємцями-юридичними особами) в каналізаційну систему кожного населеного пункту, оскільки в міську каналізацію нині будуть безперешкодно потрапляти речовини, які містять небезпечні бактеріальні, вірусні, токсичні та радіоактивні забруднення з перевищенням допустимих концентрацій забруднюючих речовин у стічних водах.

Крім цього, скид у каналізацію стічних вод, які містять горючі домішки або вибухонебезпечні суміші, речовини, що здатні захаращувати (забивати, налипати) труби, колодязі, решітки, може спровокувати зупинку роботи каналізаційних насосних станцій та значно перевищити допустимі концентрації забруднюючих речовин на вході в очисні споруди станцій аерації, водоканалів тощо. Це при тому, що існуючі очисні споруди більшості міст, сіл та селищ міського типу сконструйовані для очистки стічних вод з певною концентрацією забруднюючих речовин, перевищення яких неодмінно викликатиме аварії зі скиданням неочищених стічних вод у великі ріки, які є джерелом постачання питної води для третини населення країни.

Тобто, з другої половини травня 2017 року скасовується стандарт щодо безпечного водовідведення, а значить, під загрозою здоров’я людей та екосистем окремих населених пунктів і держави.

Так і хочеться запитати прем‘єра Володимира Гройсмана: «Коли рік тому ви нахвалялися, що покажете, як керувати країною, то невже мали на увазі перетворення України в суцільну зону екологічного лиха?» І як тут не повірити в страхітливі плани так званого «світового уряду», згідно з якими до 2050 року в Україні залишиться тільки 25 мільйонів жителів? Мало нам Чорнобиля? Мало Дніпра, що швидше є стічною канавою? Мало сплюндрованого довкілля від добувних підприємств і сміттєзвалищ? Мало жахаючої статистики захворювань і критичної демографічної ситуації?! Давайте ще доб‘ємо й водні ресурси!!! Бо отруєна вода - це "зачищена" від людей територія...

Слід зазначити, що нині лише в Києві за добу утилізується понад один мільйон кубічних метрів стоків за чинними правилами та стандартами, які розчерком пера урядовців скоро будуть скасовані.

Проте у розвинутих країнах ефективно діють нормативно-правові документи щодо високих екологічних стандартів (стандартів скидів і стандартів якості). Зокрема, до них належить Директива Ради Європи 91/271/ЄЕС “Про очистку міських стічних вод”, яка, до речі, має бути імплементована Україною в межах Угоди про асоціацію з ЄС. Та замість імплементації уряд Гройсмана підсовує Європі, в яку нібито так прагне Україна, сумнівну лібералізацію…

Відміна існуючих стандартів водовідведення викликала серйозне занепокоєння у представників місцевої влади, експертів і  громадськості.

Нещодавно у Києві відбувся «круглий стіл» на тему: “Безконтрольний скид стоків підприємств у міську каналізацію – загроза виникнення екологічної катастрофи”, учасники якого визначили єдиний підхід розвитку водоочисних систем України.

Відповідні державні та громадські інститути у відкритому листі звернулися до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, а також РНБО з вимогою переглянути рішення КМУ про відмову в Україні від “Правил приймання стічних вод підприємств” та максимально прискорити процес ухвалення вдосконаленого законопроекту “Про внесення змін до Закону України “Про питну воду та питне водопостачання”. Й узагалі необхідно розробити сучасну та дієву нормативно-правову базу в цій царині.

До речі, перспективою “екологічного колапсу”, до якого може призвести згадана Постанова Кабміну, налякані й у КП “Полтававодоканал”. Вважають, що непродумані дії уряду ставлять під загрозу життя й здоров’я не лише нинішніх, але й майбутніх поколінь українців.

Людмила Стельмах (Кучеренко),

президент Полтавськогоо медіаклубу

Ось деякі фрагменти з «круглого столу» у Києві.


Читайте також:
Полтава
Безпілотні літальні пристрої із додатковим обладнанням поїхали на передову. Завдяки їм фронтовики ефективніше знищують ворога.
14:53
Полтава
Нашим землякам Іллеві Василищенку, Олегу Пруцкову, Ігорю Пугачу, Антонові Левчуку та Олександру Лабунському встановлять пам'ятні дошки.
06:08
Полтава
Чиновники з депутатами навіть на тлі війни проти московії не бажають прощатися з окупаційним минулим. Їм до душі ностальгія за втраченим.
вчора, 19:25
Полтава
Переправу через ставок у селі Зубівка нарешті привели до задовільного стану. Дарма, що полотно з ямами поруч лишилося незмінним.
вчора, 12:32
Полтава
Жодна із «злочинних» влад з 2000 року так і не застосувала, оскільки розуміла його необґрунтованість і несправедливість.
вчора, 09:00
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
24 квітня, 14:45