Стрімкий кар'єрний ріст прокурора Стрелюка

УКРАЇНА
22.09.2014, 12:47

У полку прокурорів Полтавської області прибуло. Обласна прокуратура «здобула» нового прокурора області Яна Стрелюка. Правда, новий він лише для Полтавщини. А до цього пару місяців встиг попрацювати заступником прокурора Києва, а ще раніше не без скандалу звільнився з міжрайонної Васильківської прокуратури.

Бійці Ляшка люструют Стрелюка

Колишнє місце працевлаштування - Васильківська міжрайпрокуратура - пан Стрелюк покинув за власним бажанням, правда, неохоче. Приводом для заяви про звільнення послужив недружній візит бійців батальйону Олега Ляшка «Україна». Як і годиться цим хлопцям, прийшли вони люструвати прокурора прямо в його кабінеті. Звинувачення на адресу прокурора стосувалися підробки кримінальних справ, відсутність реакції на спецпідрозділу «Тигр» і «Барс» в Василькові під час Майдану, халатність в розслідуванні резонансних справ, по яких вони неодноразово зверталися, бюджетні афери, комунальні справи та багато іншого. Також бійці пригадали прокурору і «інертність» в інтригах навколо підпалу будинку одного з бійців батальйону «Україна» - депутата міськради Панджакідзе.

Історія така. На початку літа було скоєно підпал квартири місцевого активіста Евромайдана, а нині військовослужбовця, грузина за походженням, Віктора Панджакідзе. Квартиру його спалили з другої спроби, причому, перша невдала спроба відбулася в ніч на 31 травня, а в ніч на 1 червня будівля була спалена дотла. В момент скоєння підпалу в будинку знаходилися діти і дружина Панджакідзе, які дивом врятувалися. На власному прикладі боєць переконався, що поки він захищає країну на Сході України, ні хто з правоохоронців не може гарантувати належний рівень безпеки його сім'ї. Міжрайонна прокуратура так і не провела справедливого розслідування по цій справі, навпаки, зробила все, щоб «зам'яти» питання, підробляючи документи. За словами самих військовослужбовців, це і стало причиною того, що вони приїхали до Василькова і винесли ультиматум прокурору Стрелюку.

У підсумку Стрелюк написав заяву за власним бажанням. Варто сказати, що деяких мешканців Василькова це дуже обурило, дехто навіть в ГПУ звертався, щоб там провели службове розслідування і повернули Стрелюка. Так, голова громадської організації «Рідне місто» Василькова Анатолій Боровик говорив, що з місцевою міліцією і владними верхівками Стрелюк не ладив, перекривав наркопотоки, боровся з ігровим бізнесом в місті, тобто підводив до висновку, що прокурора змусили піти, щоб він не заважав .

А в липні цього року розгорівся скандал, в якому Васильківські міська та міжрайонна прокуратури не могли поділити ласі шматочки передмістя - віджаті приватниками земельні ділянки в Глевасі. Цього літа доля 23 земельних наділів по 0,1 га Глевахівської селищної ради на території військового містечка №11, приватизованих ще в 2010 році опинилася в руках Стрелюка. Тоді хороший прокурор Стрелюк, як керівник Васильківської міжрайонної прокуратури, зажадав заарештувати приватні, незаконно приватизовані ділянки в Глевасі та скасувати рішення Васильківської міськради про передачу землі приватним особам. Цікаво, що засідання у цій справі відбудеться тільки в цьому місяці, а от від Стрелюка в Васильківській прокуратурі встигли позбутися ще в липні. Ще цікавіше, яким буде рішення суду без втручання Стрелюка?

Пішов на підвищення

Сам Стрелюк після свого відходу говорив, що піти з Васильківської прокуратури його змусило все «в комплексі». Довго не довелося Стрелюку нудьгувати. Через місяць після свого звільнення з міжрайонною, він отримав нову посаду - заступника прокурора вже столичної прокуратури. Там зовсім недовго він покерував, але вже встиг засвітитися, коментуючи, справа про банду київських прокурорів і ментів, які в кінці серпня зухвало пограбували столичний ювелірний салон «Graff». Правда, незабаром частину награбованого вони підкинули під стіни рідної прокуратури. Який був мотив у злодіїв в погонах? Загладити свій прокол і вимолити прощення у Генпрокурора? Але тодішній заступник прокурора Києва Ян Стрелюк висловив думку, яка підтверджує, що прокурорська система наскрізь прогнила. Бачачи ситуацію зсередини, він припустив, що «злодії в погонах намагаються полегшити свою долю, розуміючи також, що вони ніколи не зможуть реалізувати всі ці коштовності ні через ломбарди, ні іншим способом». В даному випадку, прокурор Стрелюк натякнув: немає збитку потерпілому, а значить, доля погорілих на «ювелирке» прокурорів полегшиться.

Загалом, Полтавській області в черговий раз пощастило. Особливо враховуючи, що за останні кілька місяців в обласній прокуратурі змінилося вже три облпрокурора. При чому, не без втручання мера Полтави Олександра Мамая. Мамай поступово «вичавлює» неугодних, а замість них приходять такі, як Стрелюк.

До слова, тепер, згідно з інформацією офіційного сайту ГПУ, всі обласні прокуратури «укомплектовані» новими прокурорами. Виняток становить тільки місто Севастополь. У зв'язку з цим, у «Прокурорської правди» є пара питань:

- Чому очолювати прокуратуру Полтавської області довірили людині, що не виправдала надій людей у Василькові і в Києві?

- Чи пам'ятає Віталій Ярема про свою обіцянку розібратися з прокурорами, які заплямували честь мундира?