В основу полтавського герба лягла печатка Гескада – історик Малик

ПОЛТАВА
18.01.2017, 11:23
В основу полтавського герба лягла печатка Гескада – історик Малик

Під час презентації власної книги «Історія геральдики та герби сотенних і полкових міст Полтавщини» геральдист та екскурсовод Микола Малик розповів журналістам про історію міського гербу та правила геральдики.

За словами фахівця, історія місцевої геральдики розпочалась ще в 1380-х рр., коли містом володіли польські князі Гедиміновичі.

– Перший полтавський герб, або так звані Гедимінові стовпи був подарований місту його шляхетними власниками. Він вважається їх родовим символом. Проте досліджуючи цю проблему, я виявив його справжнє походження.

На XIV– XVстоліття на території степового Кримського ханства утворилась величезна кількість орд, які контролювалися дрібними беями ( князь, загальнотюркський титул, військове та адміністративне звання – авт.) та ханами, що часто не хотіли ділитися здобиччю від набігів зі своїм півострівним повелителем. Вони відкочовували все ближче до території тодішньої Речі Посполитої. Деякі з них потрапили у немилість до монарха і були змушені просити притулку в місцевої польської та української шляхти. Серед таких був Кочубей і Гексада. Печатка останнього і лягла в основу майбутнього полтавського герба, – Малик.

В основу полтавського герба лягла печатка Гескада – історик Малик_1

Порівнюючи тогочасний герб з відповідником Кримського ханства, на лице схожість емблем. Історик запевняє, що це свідчить про ординське походження полтавського герба.

Подальша історія головного символу міста, як фахівець, продовжилась уже в часи Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького.

– До початку Національно-визвольної, місто продовжувало носити спочатку старий «ординський» символ, пізніше зовсім недовговічні полкові герби, які змінювались залежно від нових володарів. Проте після переходу Полтави на сторону повсталих, гетьман подарував жителям новий герб. Він зберігався аж до часів московської експансії та розформування Січі Катериною другою. Далі на історичну арену вже губернія виходить під низкою іншої символіки.

В основу полтавського герба лягла печатка Гескада – історик Малик_3

У Радянський період над містом майорів герб, що попри політику атеїзму зберіг традиційні християнські мотиви.

– Тоді отримали символіку, що  мала традиційний для Полтави символ – козацький хрест.

Зараз геральдичний символіка міста включає до себе елементи багатьох минулих відповідників. Складаючись з традиційного щита, зірок та лука.

Поле щита пурпурове, що відповідає, за геральдикою, планеті Меркурій і природному каменю аметисту, символізуючи собою панування, гідність, щедрість, благочестя.

У центрі щита, точно за його центральними осями, розміщено золотий лук — символ військової зброї. Тятива його натягнута стрілою, направленою вістрям до низу, символізуючи охорону мирної праці.

Бойову атрибутику з чотирьох боків оточують золоті охоронці шестикутні зірки, що символізують собою чотири боки світу: північ, південь, схід і захід.

Вінчає композицію золотий напис «Полтава» стилізованим старослов'янським шрифтом, причому буква «Т» зображена у вигляді геральдичного хреста, який осяює собою герб.

В основу полтавського герба лягла печатка Гескада – історик Малик_5

Продовження в наступних матеріалах.

Олександр Гуцул

Читайте також:
Полтава
Безпілотні літальні пристрої із додатковим обладнанням поїхали на передову. Завдяки їм фронтовики ефективніше знищують ворога.
14:53
Полтава
Нашим землякам Іллеві Василищенку, Олегу Пруцкову, Ігорю Пугачу, Антонові Левчуку та Олександру Лабунському встановлять пам'ятні дошки.
06:08
Полтава
Чиновники з депутатами навіть на тлі війни проти московії не бажають прощатися з окупаційним минулим. Їм до душі ностальгія за втраченим.
вчора, 19:25
Полтава
Переправу через ставок у селі Зубівка нарешті привели до задовільного стану. Дарма, що полотно з ямами поруч лишилося незмінним.
вчора, 12:32
Полтава
Жодна із «злочинних» влад з 2000 року так і не застосувала, оскільки розуміла його необґрунтованість і несправедливість.
вчора, 09:00
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
24 квітня, 14:45