Вибіркова економія бюджету: науці – зашморг, Порошенку – карт-бланш

УКРАЇНА
24.05.2016, 12:42
Вибіркова економія бюджету: науці – зашморг, Порошенку – карт-бланш

Ректорів медичних вишів та окремих закладів післядипломної освіти відтепер зобов’язали погоджувати відрядження в межах країни з Міністерством охорони здоров’я. Про це йдеться в листі Віктора Шафранського, в.о. Міністра охорони здоров’я.

Вибіркова економія бюджету: науці – зашморг, Порошенку – карт-бланш_1

Міністерство мотивує рішення обов’язкового звітування медпрацівників й освітян за відрядження виконанням Заходів щодо економічного використання коштів держбюджету. Таке рішення викликало шквал критичних коментарів у науковому колі.

Вибіркова економія бюджету: науці – зашморг, Порошенку – карт-бланш_3

Вибіркова економія бюджету: науці – зашморг, Порошенку – карт-бланш_5

– МОЗ унеможливлює відрядження та участь в конференціях викладачів медичних вищих навчальних закладів. І це при узаконеній автономізації університетів! Думаю, з цим щось треба робити. Нерозуміння, ігнорування закону України «Про вищу освіту» МОЗ та медичними закладами не сприяє розвитку освіти, впровадженню європейських стандартів, покращенню освітнього процесу. Я розумію, що важко відпустити «дійну корову»– але закон є закон, – Зоряна Черненко,фахівець з медичного та фармацевтичного права, коментує рішення МОЗу на своїй сторінці у Фейсбуці.

Зазначимо, в постанові Кабміну про стабілізацію економічної ситуації в державі та економне й раціональне використання державних коштів немає окремих пунктів, які б забороняли фахівцям із медичної та освітньої галузі їздити у відрядження чи наукові збори за державні кошти.

Натомість оприлюднена сума утримання Президента Петра Порошенка за 2015 рік. Держуправління справами (ДУС) торік отримало 969 млн грн, із яких майже половина – «президентські» витрати. До слова, у 2015 році на протезування, забезпечення житлом, психологічну реабілітацію та санаторно-курортне лікування учасників АТО виділили 286,4 млн грн. Видатки споживання у двох фронтових областях – Донецькій і Луганській – склали 254 млн гривень Це в 1,5 рази менше, ніж було виділено на утримання Президента.

Вибіркова економія бюджету: науці – зашморг, Порошенку – карт-бланш_7

У середньому витрати на проведення офіційного заходу за участю Порошенкаобходилися в понад 23 тис. грн. Заці гроші можна було б профінансувати майже 22 мінімальні пенсії. У 2015 році Порошенко провів 332 таких заходи. За кордон з офіційним візитом Президент літав 27 разів. Кількість осіб, які взялив цьому участь, склала майже 450 осі, а витрати – 740 тис. гривень.

Крім того, українці продовжують оплачувати утримання держрезиденцій, адміністративних будівель, госпоб'єктів та прилеглих до них територій. Наприклад, утримання 1 кв. м резиденції «Пуща-Водиця» і держдачі «Конча-Заспа» у 2015 році коштувало бюджету 710,3 грн. Загальна площа резиденції і держдачі становить 4 тис кв. м, тобто на цю статтю витрат з бюджету було виділено 2,8 млн грн. Це понад 2 тис. мінімальних зарплат в Україні.

Як показує статистика, економія держбюджету в Україні – річ досить суб’єктивна й дивна. Науковців змушують звітувати за кожне відрядження й погоджувати його з вищим керівництвом заздалегідь задля економічного й раціонального використання коштів бюджету. Проте такі Заходи жодним чином не стосуються Президента та витрат, які виділяються на нього зі держскарбниці. 

До слова, утримання Гаранта в 2015 році в збільшилося проти 2014 року. Тоді відповідна стаття витрат становила 287,4 млн грн.