«З рук Фукса до лап Пупса»: ЗМІ розповіли, хто тепер контролює Держгеонадра

УКРАЇНА
19.11.2019, 06:42
«З рук Фукса до лап Пупса»: ЗМІ розповіли, хто тепер контролює Держгеонадра

Незважаючи на обіцянки прем’єр-міністра Олексія Гончарука навести порядок в Державній службі геології та надр, після призначення главою відомства Романа Опимаха контроль над ним отримав тіньовий спонсор «Свободи» – авторитет Ігор Кривецький, більш відомий у кримінальних колах як «Пупс».

Про це йдеться в статті «Держгеонадра: з рук Фукса в лапи Пупса».

Нагадаємо, верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект №2240 і тим самим запустила легалізацію видобутку бурштину та проведення з боку Держгеонадр онлайн-аукціонів на отримання ліцензій. Причому, перед самим голосуванням за закон Олексій Гончарук призначив новим главою відомства Романа Опимаха.

Тепер саме він буде відповідати за реалізацію програми уряду у сфері надрокористування, у тому числі легалізації видобутку бурштину.

«Під час представлення нового керівника Держгеонадр Гончарук голосно заявив про високий особистий рівень довіри до пана Опимаха і зажадав провести повне кадрове перезавантаження одного з найбільш корумпованих відомств. Треба віддати належне Гончаруку: призначивши Опимаха, він прийняв правильне рішення», – сказано в матеріалі.

При цьому ЗМІ зазначають, що прем’єр все-таки помилився – в тому, що не став контролювати дії нового голови Держгеонадр.

«Вже з перших своїх кроків на новій посаді Роман Опимах поставив під сумнів авторитет і слова прем’єра. Так, в день призначення він представив своїм радником Ірину Супрун. Супрун в період з 2014 по 2017 рр. вже була радником голови Держгеонадр і тісно пов’язана з Ігорем Кривецьким», – йдеться у матеріалі.

Кривецький довгі роки повністю контролював Держгеонадра. «Але видобуток бурштину для Кривецкого – питання особливе. В розслідуванні "Схем" докладно розказано про "бурштинові» схеми господаря "Свободи". Реалізовувалися вони спочатку через Дмитра Кащука, якого в 2014 році призначили керівником служби за квотою "Свободи". Після того як ним зацікавилася СБУ, Кащук пішов з посади, призначивши замість себе ручного Миколи Бояркіна, залишаючись при цьому тіньовим головою Держгеонадр. До останнього в якості юридичного радника і була приставлена Ірина Супрун. Прем’єр-міністру Гончаруку ці люди також добре відомі. Він сам особисто дуже багато писав і говорив про їхні схемах ще коли працював в BRDO і Мінекології», – сказано в статті.