За рік в Україні уникли в’язниці всі високопосадовці, засуджені за корупцію

УКРАЇНА
02.09.2016, 05:33
За рік в Україні уникли в’язниці всі високопосадовці, засуджені за корупцію

За рік з усіх засуджених за корупцію високопосадовців сіли в тюрму тільки троє слідчих і глава сільради. Про це свідчать результати проведеного антикорупційним проектом «Наші гроші» аналізу 819 вироків, винесених в період з липня минулого року по липень 2016- го.

Йдеться про статті Кримінального кодексу України щодо привласнення і розтрату держмайна, зловживання владою або службовим становищем, а також хабарництво.

За вказаний період за корупційними статтями були засуджені 952 особи. З них 312 осіб отримали штрафи, з яких майже 70% – до 20 тисяч гривень, 336 –отримали замість реального покарання умовне або обмеження волі, 137 осіб були виправдані і звільнені від відповідальності.

До тюремного ув'язнення суд засудив 128 осіб: 68 з них були засуджені на строк від двох до п'яти років позбавлення волі, 47 чоловік – від п'яти років. При цьому в даний час вступили в силу тільки 33 вироки, інші перебувають в апеляційних і касаційних інстанціях.

З усіх 952 чоловік тільки троє – це чиновники категорії А. Йдеться про двох голів райдержадміністрацій та заступника голови Держсільгоспінспекції України. Всім трьом загрожує позбавлення волі, проте жоден вирок щодо них в силу не вступив, перебуваючи на новому розгляді або апеляції , – наголошується в розслідуванні.

Ще 153 людини – це чиновники категорії В, до яких належать слідчі, судді, сільські та міські голови. З них до реального тюремного терміну засудили 44 людини, при цьому в силу вступили тільки чотири вироку відносно трьох слідчих і Лазурненського сільського голови. 92 людини були засуджені умовно або виправдані.

– Тобто чиновники рівня А і B отримали за цей період лише чотири вироку по позбавлення волі, - підкреслюють «Наші гроші».

Решта засуджених, які увійшли в загальне число, є службовцями середньої та нижчої ланки.

Протягом року суди постановили відшкодувати державі завдані діями засуджених за корупцію чиновників збитки в розмірі 27,44 мільйонів гривень, але в силу вступили вироки тільки на суму 11,05 мільйонів гривень, повідомляють «Наші гроші».