Заради нового кар’єру Жеваго порушується Конституція і Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад»

ПОЛТАВА
19.09.2016, 07:10

Стаття підготовлена представниками «Народної ради міста Полтави»


Заради найбільшого в Європі кар’єру з видобутку залізистих кварцитів відкритим способом підприємство олігарха Костянтина Жеваго «FERREXPO» планує відселити півтисячі осіб з території села Бондарі Кременчуцького району. Домівки ще 5000 жителів із навколишніх сіл опиняться на краю прірви (розміри кар’єру 6 км завдовжки, 3 завширшки та 600 метрів завглибшки).

«Останній Бастіон» викладав репортаж із місця подій, коли голова Бондарівської сільради агітував селян об’єднуватися з Новою Галещиною з сусіднього – Козельщинського району. Люди, переважно похилого віку, проти.

БІЛЬШЕ ЧИТАЙТЕ: Над прірвою у житі: Біланівський ГЗК може стерти більше 5 тисячі людей на Полтавщині

Зіштовхнувшись із опором селян, влада почала приєднувати громади силоміць. У Рішенні депутатів Кременчуцької районної ради наводиться інформація та факти про примусове об’єднання територіальних громад мешканців села Бондарі Кременчуцького району із селищем Нова Галещина Козельщинського району. Голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький ігнорує цю проблему, не вносячи її на розгляд постійних депутатських комісії обласної ради, чим свідомо позбавляє депутатів можливості втрутитися та вирішити нагальне для області питання.

Тим часом у Бондарях повним ходом розповсюджуються агітаційні листівки із явним натяком на Біланівським ГЗК, що належить народному депутату Костянтинові Жеваго. Пропонується заповнити анкету члена Бондарівської громади щодо підтримки ініціативи добровільного об’єднання з територіальною громадою Нової Галещини.

«Останній Бастіон» із «Народною радою міста Полтави» з’ясували, що за цим примусовим об’єднанням стоїть низка посадовців, зокрема:

Голова Козельщинської РДА Перепелиця О.О.;

Дружина голови Козельщинської РДА та депутат Новогалещенської селищної ради Перепелиця Ж.О.;

Голова Новогалещенської селищної ради Самсонова С.А.;

Голова Бондарівської сільської ради Бондар В.М.

У їхніх діях прослідковується корупційна складова, яка пов’язана із лобіювання інтересів Біланівського ГЗК всупереч думки територіальної громади села Бондарі. Цим порушується Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», зокрема, стаття № 2

Про добровільність;

Про економічну ефективність (село повинно зникнути тому, що розташовано в епіцентрі запланованого Біланівського ГЗК);

Про відкритість і прозорість.

Якщо проаналізувати пропозиції, якими агітують бонда рівців, можна лише констатувати одне – мешканці села Бондарі нікому не потрібні. Потрібна їхня згода на об’єднання, від якої виграють чиновники-можновладці.

Навіщо бондарівцям посада заступника голови громади (1 посада на 800 мешканців), збереження робочих місць, збереження комунальних тарифів на рівні села, створення центру адміністративних послуг, розвиток інфраструктури дитячого садочка, регулярні автобусні рейси, збереження існуючих територій присадибних ділянок – ЯК ЦЕ МОЖНА пропонувати мешканцям Бондарів, якщо село примусово буде знищено кар’єром Біланівського ГЗК??? Краще дайте бондарівцям цілодобово питну воду через існуючий та не використовуваний водогін… 2-ге десятиріччя ХХІ століття, а людям воду привозять вантажівкою і розливають по бідонах та каструлях, наче худобі.

Також ми були присутні на громадських слуханнях у Новій Галещені. На них зібралось менше сотні мешканців селища, переважно пенсіонери. За статистичними даними в Новій Галещені проживає понад 2,6 тисяч громадян.

Заради нового кар’єру Жеваго порушується Конституція і Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад»_1

Постає питання, на скільки правомірно проведено громадське слухання і на скільки правомірний протокол, якщо із 2,6 тисяч населення участь в слуханнях прийняли лише сотня мешканців? Як добре видно з відеозапису слухань, присутні не розуміли за що вони взагалі голосують.

Вкрай нахабно перед проведенням слухань себе поводив голова Козельщинської РДА Перепелиця О.О. (він є мешканцем Нової Галещини), який особисто забороняв брати участь в слуханнях представникам Народної Ради міста Полтави та журналістам «Останнього Бастіону», а потім викликав представників поліції.

Щодо громадських слухань в селі Бондарі – на слухання зібралось до півсотні людей (кількість мешканців зі слів голови сільради – 800 чоловік), які відмовились об’єднуватися із Новою Галещиною та висловлюються проти будівництва Біланівського ГЗК.

Наведені відеодокази ставлять під сумнів наміри щодо ДОБРОВІЛЬНОСТІ об’єднання територіальних громад Нової Галещини та Бондарів. На нашу думку, тут має місце очевидне порушення Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та КонституціїУкраїни з боку керівників РДА та голів сільрад.

Зокрема, порушена стаття 13 Конституції України – Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Кожний громадянин має право користуватися природними об'єктами права власності народу відповідно до закону.

Власність зобов'язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству.

Держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб'єкти права власності рівні перед законом.

Стаття 14 Конституції України – Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Порушена стаття 3 Конституції України – Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

Стаття 41 Конституції України – Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом.Громадяни для задоволення своїх потреб можуть користуватися об'єктами права державної та комунальної власності відповідно до закону.Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.Примусове відчуження об'єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності (!), на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості (!) Примусове відчуження таких об'єктів з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану.Конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом.Використання власності не може завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі.

Стаття 68 Конституції України – Кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Якщо уважно переглянути ЄДР виписку, то зрозуміємо, що Біланівський ГЗК немає жодного відношення до держави, тому що його організаційно правова форма зазначена як ТОВ. Це приватна власність. Мова про інтерес народу і держави України взагалі не йде.

Тим паче, що засновником ТОВ Біланівський ГЗК є швейцарська компанія «Феррекспо АГ», яка контролює 99,9999% статутного капіталу (понад 682 млн грн). Відповідно, українське ТОВ «Феррекспо сервіс» контролює 0,0001% статутного капіталу (аж 2073,02 гривні). Виходить що, швейцарське підприємство контролює і володіє ТОВ Біланівським ГЗК. Як наслідок, усі прибутки відпливають до Швейцарії, а екологічні наслідки залишаються для України й місцевих мешканців.

Заради нового кар’єру Жеваго порушується Конституція і Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад»_3

Заради нового кар’єру Жеваго порушується Конституція і Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад»_5

Щодо ТОВ «Феррекспо сервіс», типу «українського» (його таким назвати можна лише умовно) засновника Біланівського ГЗК – ним на 100% володіє швейцарське «Феррекспо АГ». Мільярдерові Жеваго можна хіба що поплескати в долоні. Жодна копійка з прибутків ГЗК не залишається в Україні. ТОБТО – ЦЕ Є ПРИВАТНА МОНОПОЛІЯ. А де АМК України??? Де котрольно-дозвільні органи???

Наостанок тільки додамо, що олігарх Жеваго підключив сімейний підряд до українського бізнесу. Хоча, точніше було б сказати, бізнесу, який він робить на Полтавській області й Україні в цілому. Не забув підприємець і батька своєї дружини Аліни, який надає послуги з вантажного перевезення своєму турботливому зятю при Полтавському та Єристівському ГЗК. Існує таке приватне підприємство ПП «ДВД -Транс», де засновник і керівник є батько дружини Жеваго – пан Джуржа Володимир Демидович. Та мабуть, Жеваго трошки недолюблює тестя, адже той працює на 5 тис. грн. Або ж усе схоплено, бо так потрібно.

Читайте також:
Полтава
Нашим землякам Іллеві Василищенку, Олегу Пруцкову, Ігорю Пугачу, Антонові Левчуку та Олександру Лабунському встановлять пам'ятні дошки.
06:08
Полтава
Чиновники з депутатами навіть на тлі війни проти московії не бажають прощатися з окупаційним минулим. Їм до душі ностальгія за втраченим.
вчора, 19:25
Полтава
Переправу через ставок у селі Зубівка нарешті привели до задовільного стану. Дарма, що полотно з ямами поруч лишилося незмінним.
вчора, 12:32
Полтава
Жодна із «злочинних» влад з 2000 року так і не застосувала, оскільки розуміла його необґрунтованість і несправедливість.
вчора, 09:00
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
24 квітня, 14:45
Полтава
Дрони, тепловізори, планшети й не тільки — так допомагають захисникам України наші земляки. Влада ж Полтави досі свідомо пасе задніх.
24 квітня, 06:10