Жеваго втратив Галещинське родовище. Чи повернеться воно народу?

ПОЛТАВА
21.12.2016, 12:59
Жеваго втратив Галещинське родовище. Чи повернеться воно народу?


20 грудня 2016 року сплив термін спеціального дозволу на користування надрами № 3571, що був наданий підконтрольному Костянтинові Жеваго ТОВ «Біланівський ГЗК» без погодження Полтавської обласної ради.

Жеваго втратив Галещинське родовище. Чи повернеться воно народу?_1

За даними Державного науково-виробничого підприємства «Державний інформаційний геологічний фонд України», товариство «Біланівський ГЗК» з 21 грудня 2016 року більше не має права проводити будь-яких робіт щодо геологічної розвідки та промислової розробки Кременчуцького (Галещинського) родовища.

Згідно зі ст. 13 Конституції України та ЗУ «Кодекс України про надра», родовище Кременчуцьке (Галещинське) загальною площею 936.40 га має повернутися під контроль народу України та виконавчої влади.

Жеваго втратив Галещинське родовище. Чи повернеться воно народу?_3

У відповідності до ЗУ «Кодекс України про надра» ст. 26 п. 6 (користувач без поважних причин протягом двох років, не приступив до користування надрам – ред) ТОВ «Біланівський ГЗК» мусить повернути також і Біланівське родовище, отримане за спецдозволом №3572.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жевагівський ГЗК підкупив Полтавську владу за 1,7 млн у 2013 р.

Крім цього Народна рада міста Полтави виявила порушення чинного законодавства щодо надання спецдозволів на використання надр без аукціону, що не прийшло погодження Полтавської облради у відповідності до ЗУ «Кодекс України про надра» ст. 9 (Компетенція обласних, Київської та Севастопольської міських рад у сфері регулювання гірничих відносин – ред.), зокрема, пункту 3 цієї статті – погодження надання надр у користування з метою геологічного вивчення і розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин.

Враховуючи відповідь Полтавської облради на інфозапит Народної Ради, виявилося, щоТОВ «Єристівськкий ГЗК» та ТОВ «Біланівський ГЗК» не отримували погодження на спецдозволи щодовидобування корисних копалин на Полтавщині.

Жеваго втратив Галещинське родовище. Чи повернеться воно народу?_5

Жеваго втратив Галещинське родовище. Чи повернеться воно народу?_7

Жеваго втратив Галещинське родовище. Чи повернеться воно народу?_9

Постає питання, яким чином Костянтин Жеваго видобуває корисні копалини на Єристівському родовищі? Чому ділянки, погоджені облрадою ВАТ «Полтавському ГЗК» опинилися у власності ТОВ «Біланівський ГЗК»?

Звертаємо увагу Полтавської облради на ст. ЗУ «Кодекс України про надра» 26 п. 6, яка забороняє використання спецдозволів без розроблення родовищ упродовж 2 років із моменту отримання спецдозволу.

Просимо скасувати спецдозволи на родовища, видані в користування:

1. ВАТ «Полтавський ГЗК» на Броварківському, Харченковському, Василівському та Мануйлівському родовищах (від останніх двох Жеваго цьогоріч добровільно відмовився).

2.ТОВ «Єристівський ГЗК» на Єристівському родовищі

3. ТОВ «Біланівський ГЗК» на Галещинському та Біланівському родовищі

«Останній Бастіон» наполягає на законній процедурі надання спецдозволів на користування надрами через відкритий аукціон із залученням та контролем громади та ЗМІ згідно з Конституцією України та ЗУ «Кодекс України про надра»

Зокрема, у Кодексі зазначено: Спеціальні дозволи на користування надрами надаються переможцям аукціонів, крім випадків, визначених Кабінетом Міністрів України, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, або Радою міністрів Автономної Республіки Крим щодо розробки родовищ корисних копалин місцевого значення на території Автономної Республіки Крим.Порядок проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрамитапорядок їх наданнявстановлюються Кабінетом Міністрів України.

Уважати публікацію офіційним зверненням до Державної служби геології та надр, Міністертсва екології та природних ресурсів, Державної екологічної інспекції.

Олег Підгорний


Читайте також:
Полтава
Чиновники з депутатами навіть на тлі війни проти московії не бажають прощатися з окупаційним минулим. Їм до душі ностальгія за втраченим.
вчора, 19:25
Полтава
Переправу через ставок у селі Зубівка нарешті привели до задовільного стану. Дарма, що полотно з ямами поруч лишилося незмінним.
вчора, 12:32
Полтава
Жодна із «злочинних» влад з 2000 року так і не застосувала, оскільки розуміла його необґрунтованість і несправедливість.
вчора, 09:00
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
24 квітня, 14:45
Полтава
Дрони, тепловізори, планшети й не тільки — так допомагають захисникам України наші земляки. Влада ж Полтави досі свідомо пасе задніх.
24 квітня, 06:10
Полтава
Некомпетентність депутатів і чиновників просто зашкалює. Громадськість обурена блюзнірським ставленням до загиблих на фронті Героїв.
23 квітня, 19:04