Created with Sketch.

2019 рік закінчується крахом газової стратегії Путіна

29.12.2019, 10:31
Фото: Фото з відкритих джерел

"Північний потік-2" відстає від графіка через американські санкції, а "Турецький потік" частково відкриється тільки в січні 2020.

До моменту закінчення десятирічного російсько-українського газового договору Росії не вдалося побудувати два потужних трубопроводи, що огинають Україну з півночі і півдня, пише Deutsche Welle.

У Путіна був масштабний геополітичний проєкт, що склався до середини минулого десятиліття і остаточно оформився після анексії Криму і спроби розколоти Україну шляхом створення "Новоросії". Всі останні роки російська державна компанія "Газпром" не шкодувала сил і, головне, гігантських коштів на реалізацію цього кремлівського проєкту. І ось він потерпів повний крах.

"Північний потік-2" став би символом нової перемоги над українцями

Суть проєкту полягала в тому, щоб до кінця 2019 року, до моменту закінчення десятирічного російсько-українського газового договору, побудувати два потужних трубопроводи, які будуть огинати Україну з півночі і півдня, і припинити постачання газу в Європу і Туреччину через територію непокірного сусіда. Це позбавило б його незміцнілу економіку великих і стабільних валютних надходжень, прирекло б його газотранспортну систему на простий і загнивання, а заодно дозволило б Москві, при бажанні, почати новий виток дестабілізації України ("Новоросія-2"), не ставлячи під загрозу прокачування російського газу в ЄС.

Можна скільки завгодно, немов заклинання, офіційно повторювати для іноземців фразу про те, що газопровід "Північний потік-2" - це суто економічний проєкт. У російських соцмережах відразу ж прекрасно зрозуміли його геополітичне підґрунтя, про що досить красномовно свідчили всі останні роки незліченні злісні і зловтішні пости і коментарі на тему "покажемо хохлам"!

Мабуть, жоден промисловий, інфраструктурний проект не викликав у сучасній Росії стільки інтересу і емоцій - хіба що тільки Кримський міст. Гіпертрофовану увагу пересічних російських користувачів соцмереж і ЗМІ до прокладання двох труб по дну Балтики я можу пояснити лише тим, що після приєднання українського півострова (і будівництва мосту) дуже хотілося здобути ще одну знакову перемогу над "бандерівцями", а заодно і знову "утерти ніс" американцям.

"Турецький потік": друга нитка залишиться поки недозагруженной

Але не вийшло. "Північний потік-2", і без того вибився з графіку, через американські санкції застиг недобудований, а "Турецький потік", пропускну здатність якого Анкара і так скоротила наполовину, Володимир Путін і Реджеп Таїп Ердоган будуть урочисто вводити в дію в першій декаді січня 2020 року лише в усіченому вигляді. Повністю готова тільки одна нитка, призначена для постачання турецьким клієнтам, активно вимагаючим знижки. Друга, для поставок у країни ЄС, залишиться недозавантаженою ще багато місяців, оскільки в Болгарії будівництво її основного продовження затяглося.

Про те, що "Північний потік-2" і "Турецький потік" до кінця 2019 року не виконають свою первісну задачу, я писав ще півроку тому в коментарі "Провал плану Кремля позбавити Україну транзиту газу". Вже тоді було цілком зрозуміло, що Москві доведеться поховати стратегічний проєкт Путіна і погодитися на продовження транзитного договору з Києвом. Альтернативою була б нова "газова війна" з Україною. У такому разі "Газпрому" загрожували би суттєве скорочення експорту як мінімум протягом року, зрив контрактних зобов'язань перед європейськими імпортерами, втрата частки ринку в ЄС і серйозні іміджеві збитки.

Київ отримав можливість говорити з Москвою з позиції сили

Очевидний провал путінської газової стратегії призвів до ситуації, коли Києву представилася нечаста можливість говорити з Москвою з позиції сили. У зв'язку з цим я в тому ж коментарі зазначав, що "українська влада отримали шанс продавити певні вимоги, але, безумовно, ризикують і перегнути палицю. А адже збереження поставок по території України на взаємоприйнятних умовах було б вигідно всім".

Нова українська влада не перегнула палицю, не стала діяти за принципом "назло москалям отморожу собі вуха". У Києві, як і в Москві, взяли гору здоровий глузд, комерційний прагматизм і готовність до компромісів, інакше кажучи - до поступок. Саме тому стали можливими домовленості про продовження газового транзиту, досягнуті в Берліні і Мінську за півтора тижні до закінчення чинного контракту.    

Перемога української сторони не є поразкою "Газпрому"

На перший погляд, вони виглядають як повна перемога української сторони. Вона досягла п'ятирічного транзитного контракту з можливістю його продовження ще на десять років, великих обсягів прокачування в 2020 році і значних в наступні роки, коли повинні увійти в дію "Північний потік-2" і друга нитка "Турецького потоку", істотного підвищення плати за транзит і приблизно 3-х мільярдів доларів живих грошей від "Газпрому" у відповідності з рішенням Стокгольмського арбітражу.

В той же час цю пакетну угоду не можна назвати поразкою "Газпрому", якщо мати на увазі націлену на бізнес компанію, яка котирується на біржі, а не політичне знаряддя Кремля. Російський газовий гігант отримує як мінімум на п'ять років випробуваний канал для поставок великих обсягів на свій найважливіший і самий рентабельний ринок - ринок ЄС, причому за заздалегідь обумовленою транзитної ціною, яка весь цей час не буде змінюватися.

Чи варто було взагалі будувати два дорогих морських трубопроводи?

До того ж він позбавляється від загрози арешту своїх зарубіжних активів за позовами української сторони і від необхідності вести тривалі і дорогі арбітражні розгляди, оскільки пакетна угода передбачає врегулювання взаємних претензій. Все це дозволить "Газпрому" спокійно планувати і вести бізнес, заробляючи гроші, вкрай необхідні йому тепер для зализування глибоких фінансових ран, нанесених будівництвом "Північного потоку-2" і "Турецького потоку". 

У той же час домовленості про продовження українського транзиту з усією гостротою порушують питання, а чи потрібно було взагалі будувати ці два дорогих морських трубопроводи, які обійшлися "Газпрому" разом приблизно в 20 мільярдів євро. Чи не було би далекогляднішим, скажімо, спорудження за менші гроші на Балтійському і Чорному морях терміналів по зріджуванню газу, щоб постачати в той же Євросоюз не трубопровідний газ, а СПГ?

Чим довше буде затягуватися введення в дію "Північного потоку-2", зупиненого американськими санкціями за підписом Дональда Трампа, про які вже й не розкажеш по телевізору, що вони - тільки на користь Росії, тим наполегливіше будуть звучати тепер подібні питання. І сумніви в доцільності Туреччини як нової транзитної країни для російського газу будуть зростати по мірі загострення нових конфліктів між Москвою та Анкарою в Сирії чи Лівії, де добре навчені в НАТО турецькі солдати, озирнутися не встигнеш, незабаром почнуть стріляти в росіян з ПВК "Вагнер".

Чим більше виявиться подібних питань і сумнівів, тим важче буде виправдовувати ту газову стратегію Володимира Путіна, якою Росія безоглядно слідувала аж до кінця 2019 року.

Читайте також
Запорізьку АЕС покинув персонал із «Росатома» та частина колаборантів
Війна
Стрімко зростає кількість таджиків, які бажають отримати російське громадянство
Світ
Колишній командир ПВК "Вагнер" тікає до Норвегії та шукає притулку
Світ
Військовий літак московитів був не в змозі долетіти до України
Світ
Російський БТР влаштував смертельну аварію на трасі
Світ
Москва заявила, що повертає війська з-під кордонів України
Війна