Майже 500 бійців прооперував полтавський хірург Юрій Хавер на війні на Сході України

ПОЛТАВА
17.12.2016, 15:41
Майже 500 бійців прооперував полтавський хірург Юрій Хавер на війні на Сході України

Хірург Юрій Хавер за рік на війні прооперував цілий батальйон за час перебуванн на передовій.

45-річний Юрій Хавер ще зі шкільних років був упевнений, що стане лікарем, адже народився в родині медиків. Але якщо тато й мама були стоматологами, то син вже з третього курсу медінституту обрав спеціалізацію «хірургія». Нині він хірург вищої категорії Миргородської центральної районної лікарні.

У вересні 2015 року Юрій Хавер був мобілізований на війну на Схід України і завідував хірургічним відділенням 65-го мобільного госпіталю в Часовому Ярі Донецької області. У 2016 році щокварталу воно визнавалося кращим відділенням операцій серед чотирьох мобільних госпіталів на війні.

Майже 500 бійців прооперував полтавський хірург Юрій Хавер на війні на Сході України  _1

Нагороджений відзнакою патріарха Філарета «За жертовність та любов до України» та відзнакою міністра оборони України «За бездоганну медичну службу».

Серйозний, вольовий, відповідальний – таке враження справляє Юрій Олександрович з перших хвилин спілкування.

За рік очолюване ним хірургічне відділення виконало 1100 операцій. З них майже 500 операцій – особисто пан Юрій. 

Майже 500 бійців прооперував полтавський хірург Юрій Хавер на війні на Сході України  _3

З цієї прикметної статистики ми й розпочали розмову.

Розмовляла Людмила Стельмах (Кучеренко),

президентка Полтавського медіаклубу

- Пане Юрію, здавалося б, 2015-2016 роки – не настільки «гаряча» фаза російсько-української війни, як у 2014 (Зеленодольськ, Іловайськ), а стільки поранень, що вимагали хірургічного втручання…

- То тільки на перший погляд – «не гаряча». Адже фактичного перемир’я за Мінськими угодами немає: щодоби – десятки обстрілів з того боку, а значить - убиті й поранені. Чимало підривалося на ворожих мінах. Тож роботи в мене вистачало: за рік зробив майже півтисячі операцій. Бувало, що операції тривали по 10 годин без перерви. Виходиш з операційної не в білому, а в червоному від крові халаті, мов різник. Не відчуваєш ні втоми, ні голоду, відчуваєш тільки психоемоційну спустошеність.

- Ви були провідним хірургом по Донецькій області?

- Фактично я відповідав за хірургію не лише в своєму 65-му мобільному госпіталі, а й ще за великий сектор - прифронтові районні лікарні у Попасній, Костянтинівці, Торецьку, Бахмуті, бо туди поранених довозили швидше, ніж у Часів Яр. Тож мені з колегами доводилося виїжджати туди й оперувати там.

- Які випадки особливо запам’яталися?

- Запам’яталося багато. Стільки понівечених людських тіл й стільки крові, як за останній рік, не доводилося бачити за кілька десятиліть практики цивільної хірургії. Військова хірургія – гарний досвід, але жахливий. Наприклад, у Бахмуті солдат отримав вісім кульових поранень: три в живіт, одне в грудну клітину, дві в кінцівки і одне в геніталії. Чотири години тривала операція на грудині та черевній порожнині. Ми врятували його, він вижив. Іншим разом під час операції на пораненій нирці виявилося, що вона в бійця взагалі єдина, а він навіть не знав про цю вроджену патологію. Вражала сила духу наших захисників. Уявіть, у відділення привозять двох важких поранених, а хірургічна бригада одна. Лежить молодий хлопець з відірваною кінцівкою і з останніх сил шепче пересохлими й покусаними від болю губами: «Я почекаю, оперуйте спочатку мого товариша». Оцей справжній героїзм і сила духу наших хлопців шокували.

- Ви потім відслідковували долі своїх пацієнтів?

- Так. На доліковування ми відправляли прооперованих у госпіталі Києва, Одеси, Вінниці, Харкова, Дніпра. То я завжди телефонував своїм колегам і цікавився станом здоров’я «моїх».

- Бувало, що вмирали на операційному столі?

- Траплялося. За рік я втратив двох. Буквально за два тижні до демобілізації ми оперували в Попасній під час мінометного обстрілу. У солдата було дуже важке поранення в голову й живіт. Доки рятували черевну порожнину, він помер від черепно-мозкової травми.

- Я сама як волонтерка буваю і на передовій, і чимало спілкуюся з ветеранами АТО. Практично всі вони кажуть, що після фронту стали іншими людьми.

- Безумовно, я теж повернувся іншим. «Там» і «тут» - два різні світи, між якими - прірва. Який для себе висновок зробив з побаченого й пережитого? Війна не робить людину ні гіршою, ні кращою. Війна просто як під лупою показує, яким ти є насправді. Там не можна ні сховатися за кимось, ні відійти в бік, там треба максимально викладатися. Там зовсім інші цінності. Патріотизм, відчуття плеча товариша і братство колективу, в якому працюєш, мабуть, найбільше моє особисте надбання, яке я звідти виніс. Там неймовірна концентрація патріотів і неймовірний патріотизм. І від того відчуваєш велику гордість, що мав честь бути серед таких людей, Людей з великої літери. Я усвідомлював, що повернувшись додому, в Миргород, уже цього не побачу. Вже місяць як я вдома, ще не зовсім відновився фізично й морально, ще триває процес адаптації до цивільного життя. І щемить душа...

- Як ви ставитеся до корупції в медицині? Бо одна справа, коли пацієнт після операції чи вдалого лікування з власної ініціативи хоче віддячити лікарю, а інша, коли представник найгуманнішої в світі професії називає суму, яку хворий має покласти йому в кишеню і без якої лікування не розпочнеться, навіть коли йдеться про ургентні випадки.

- Я згоден, що це ганебно й не заперечуватиму, що цього немає в медицині, як і в усіх інших галузях. Однак вважаю, що фактично держава сама створює передумови для хабарів, даючи фахівцям мізерні зарплати. Чому в зоні АТО в медицині немає корупції? Бо зовсім інші умови праці: зарплата у лікаря пристойна і повне забезпечення. Я не думав про те, де мені взяти вату, марлю, шприц, флакон цефтриаксону, пляшку глюкози, бо все було… І з прикрістю думаєш, чому держава не може зробити так, щоб медичні послуги були доступними для пересічних громадян?

- Преса досить рідко висвітлює роботу лікарів на війні, хоча вони заслуговують на визнання суспільства не менше, ніж бійці на лінії вогню. За час російської агресії це перше інтерв’ю, яке я беру у військового медика…

- А у мене це друге спілкування з журналістами. 26 вересня ц.р. хірурги нашого госпіталю несподівано стали героями новинного сюжету ICTV. Кореспонденти зі столиці взагалі то приїхали «на передок» брати інтерв’ю у військових, але ті сказали, що краще нехай телевізійники розкажуть про хірургів з госпіталю в Часовому Ярі, які рятують їм життя.

- Юрію Олександровичу, знаю, що зараз оголошений конкурс на посаду головного лікаря Миргородської центральної районної лікарні й ви хочете на неї балотуватися. Чи можуть жителі Миргородщини сподіватися на поліпшення медичного забезпечення і якості обслуговування в ЦРЛ, якщо за вас проголосує більшість депутатів Миргородської районної ради?

- Так, можуть. Я докладу максимум зусиль, аби результатом моєї діяльності на посаді було зменшення фінансове навантаження на пацієнта.

- Ви уявляєте, наскільки це буде складно?

- Уявляю! Та хіба це важче за те, що я пройшов в АТО?!


Читайте також:
Полтава
Не минає і дня, щоби небайдужі мешканці Полтавського краю не надіслали на передову гуманітарний вантаж. Військо потребує харчів.
19:06
Полтава
Як доводить історія, депутати із чиновниками — дзеркало суспільства. Відтак немає сенсу нарікати на владу, коли виборці такі ж дýрні.
06:00
Полтава
Сучасний квадрокоптер опинився у руках фронтовиків, які каратимуть ворога. Земляки пообіцяли ефективно виконувати бойові завдання.
вчора, 19:23
Полтава
Від початку року в області сталися 4 надзвичайні ситуації, коли вигоріла частина екосистеми. Займання виявляють у суху вітряну погоду.
вчора, 13:45
Полтава
Воїн поліг смертю хоробрих 1 лютого 2024 року поблизу населеного пункту Богданівка на Донеччині. Тиждень не дожив до свого 51-річчя.
вчора, 06:10
Полтава
На природній водоймі неподалік села Піски викрито чергового браконьєра. Неназваний в інтересах слідства чоловік нарибалив 10 кг біоресурсів.
30 квітня, 14:45