Ні нарузі! Так відновленню Кадетського корпусу!

ПОЛТАВА
25.07.2015, 13:00

Попри +40 градусів на сонці та вихідний день, ГО «Останній Бастіон» разом із небайдужими полтавцями: активістами, студентами, викладачами, представниками громадських організацій зробили перший крок у проекті «Збережи свою фортецю».

Про прибирання Кадетського корпусу було оголошено більш як за тиждень, тому всі хто хотів допомогти у прибиранні пам’ятки національного значення, прийшов. Більшість людей за звичкою просто нарікають на стан будівлі, але нічого не роблять, аби своїми діями поліпшити бодай щось. Сьогодні ми побачили, що навіть та меншість, якій не байдужа доля Кадетського корпусу, здатна впоратися з поставленим завданням.

Прикладом для прибиральників був Сергій Чумак, голова полтавського осередку «Союз інвалідів», спортсмен-паралімпієць, котрий на рівні з усіма викорчовував коріння, зрізав гілки та виконував обсяг роботи, більший, ніж тисячі зівак, що лише жаліються на занехаяність Кадетського корпусу. Сергій разом із когортою прибиральників доводить, що змінити будь-яку жахливу ситуацію на краще дуже легко, варто лише докласти зусиль: для початку припинити дорікати іншим, піднятися з дивану й крок за кроком, пліч-о-пліч із такими самими активістами й небайдужими мешканцями Полтави робити маленьку справу - прибирання, яке зрештою увінчається відновленням пам’ятки.

«Поки ми працюємо власними руками – розчищаємо непролазні хащі, аби дати під’їхати техніці, що почне вивозити важкі блоки й биту цеглу. Паралельно пам’ятку охороняють, щоби не дати дріб’язковій і несвідомій юрбі накидати сміття знову. Поетапно ми почнемо готувати пам’ятку до реконструкції» - ділиться планами Олександр, один із прибиральників, що дізнався про акцію «Збережи свою фортецю» зі шпальт «Останнього Бастіону».

А власне гаслом прибирання стала знайдена учасниками табличка з надписом, закривши одну з літер на якій, виходило: СТІЙ! НАРУГА! Увесь час, відколи Кадетський корпус закрили й пустили його долю за течією – це час наруги над пам’яткою національного значення.

«У Чернівцях є Резиденція буковинських митрополитів, де будівлю обладнали під університет. Ця споруда занесена до спадщини ЮНЕСКО. Чим Петровський Кадетський корпус, що є невід’ємною складовою ансамблю Круглої площі в Полтаві гірший за Резиденцію митрополитів у Чернівцях? Місто, що за площею та кількістю населення майже тотожне Полтаві зуміло відбудувати свою історичну пам’ятку, яка теж довгий час відверто конала, особливо за радянських часів. Головне – діяти, - зазначає лідер ГО «Останній Бастіон» Геннадій Сікалов, - Дорога виникає перед ногами того, хто йде. Сьогодні ми здійснили перший, а отже, найважчий крок уперед. Тепер справа часу й людський зусиль. Шлях, що ми обрали – діяти самим, без допомоги міської влади, яка своєю бездіяльністю дала зрозуміти своє ставлення до споруди – це найважчий шлях, але на ньому навряд ми зустрінемо конкурентів, які будуть сувати нам палки в колеса. Моя мрія як полтавця – дати Кадетському корпусу слугувати за своїм призначенням, відновивши його в університет із європейським рівнем і якістю освіти.

Сьогоднішнє прибирання не стихійне, зазначають активісти. Слідкуйте за новинами міста й беріть участь у відновленні Кадетського корпусу. Разом ми та сила, що здатна вдихнути життя в простору будівлю нашої з вами спільної пам’ятки, що обов’язково посяде належне місце як в переліку всеукраїнських визначних споруд, так і світових. ЮНЕСКО, зокрема. 

Читайте також:
Полтава
Безпілотні літальні пристрої із додатковим обладнанням поїхали на передову. Завдяки їм фронтовики ефективніше знищують ворога.
14:53
Полтава
Нашим землякам Іллеві Василищенку, Олегу Пруцкову, Ігорю Пугачу, Антонові Левчуку та Олександру Лабунському встановлять пам'ятні дошки.
06:08
Полтава
Чиновники з депутатами навіть на тлі війни проти московії не бажають прощатися з окупаційним минулим. Їм до душі ностальгія за втраченим.
вчора, 19:25
Полтава
Переправу через ставок у селі Зубівка нарешті привели до задовільного стану. Дарма, що полотно з ямами поруч лишилося незмінним.
вчора, 12:32
Полтава
Жодна із «злочинних» влад з 2000 року так і не застосувала, оскільки розуміла його необґрунтованість і несправедливість.
вчора, 09:00
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
24 квітня, 14:45