Кременчуцьке уранове родовище біля Біланівського ГЗК таки існує (документи)

ПОЛТАВА
09.07.2017, 11:40
Кременчуцьке уранове родовище біля Біланівського ГЗК таки існує (документи)

Напівміфічна «радіація», про яку з 2010 р. кричать громадські активісти та можливе знаходження якої припускали вчені – матеріалізувалася і отримала штатну назву: Кременчуцьке (в деяких джерелах – Галещинське) уранове родовище, пише Телеграф.

У четвер, 6 липня, кременчуцькі активісти представили пресі проміжний звіт про результати роботи. Лариса Сокіл живе в безпосередній близькості від діючого Єристівського ГЗК і тяготи життя поблизу такого об'єкта відчуває щодня.

Основним ризиком геолог Надія Ярмолюк вважає ризик підвищення рівня радіації. З її точки зору, після початку розробки Біланівського родовища це неминуче. Геолог повідомила, що розмови про «якусь радіацію» мають під собою підставу, тому що поруч з БГЗК, недалеко від східного борта планованого кар'єра, знаходиться Кременчуцьке родовище уранових руд. Воно відкрите геологознімальною партією №7 Південно-української експедиції в 1958-1959 роках. Описано ж в 1968 році в монографії Белевцева «Закономірність утворення і розміщення уранових родовищ України».

Кременчуцьке уранове родовище біля Біланівського ГЗК таки існує (документи)_1

Нагадаємо, ні представники БГЗК, ні нардеп Жеваго, чия компанія «FERREXPO» будує БГЗК, на прес-конференціях і на прямих ефірах в студії кременчуцької телекомпанії «Візит» мовчали це уранове родовище. Хоча безумовно мали інформацію про його існування. Доказом цього може служити звіт «Інституту геохімії навколишнього середовища НАН України» (Київ) – «Основні результати інструментальних радіоекологічних досліджень території Біланівського залізорудного и Кременчуцького уранового родовища». Інститут проводив це дослідження на замовлення БГЗК.

Раніше десятки селян вийшли на протест через те, що «Ferrexpo» збирається забудовувати черговий гірничо-збагачувальний комбінат. На годину вони перекрили трасу Полтава-Кременчук та звернулися до керівництва країни з вимогами зупинити будівництво та переселити мешканців Єристівки. Протест допоміг організувати та активно підтримав «Останній Бастіон».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ: Обурені будівництвом ГЗК мешканці Єристівки перекрили трасу Полтава-Кременчук

Версія кременчуцького геолога Надії Ярмолюк набагато жорсткіша. За її словами, в Кременчуцькому урановому родовищі присутні радій, уран 238, торій та ін. Вона стверджує, що радіоактивні частинки мають властивість мігрувати в регіональних розломах порід (глибоких розломах). Таким чином, у подальшому можлива їх присутність у ґрунті, ґрунтових водах і повітрі. І неминуче, в зв'язку з цим, підвищення рівня радіації – нехай некритичного, але постійного, 24-годинного.

Кременчуцьке уранове родовище біля Біланівського ГЗК таки існує (документи)_3

Кременчуцьке уранове родовище біля Біланівського ГЗК таки існує (документи)_5

Також геолог розповіла про те, що величезну загрозу для екології Кременчуцького району представляють кар'єрні води БГЗК – це ропа, дуже солона вода, яка неминуче потрапить у Псел, малі річки та підземні водоносні горизонти.

Відзначимо, що на такій інформативній конференції був відсутній мер Кременчука Віталій Малецький, який в останні три тижні позиціонує себе як непримиренного і безстрашного борця проти будівництва БГЗК. Також на ній були відсутні ще два борці – депутати Бокован і Ульянов. Саме вони вимагали розсекретити архіви чи то СБУ, чи то ФСБ щоб отримати інформацію про радіоактивність Біланівського родовища.

Віктор Карпенко

Читайте також:
Полтава
Сучасний квадрокоптер опинився у руках фронтовиків, які каратимуть ворога. Земляки пообіцяли ефективно виконувати бойові завдання.
вчора, 19:23
Полтава
Від початку року в області сталися 4 надзвичайні ситуації, коли вигоріла частина екосистеми. Займання виявляють у суху вітряну погоду.
вчора, 13:45
Полтава
Воїн поліг смертю хоробрих 1 лютого 2024 року поблизу населеного пункту Богданівка на Донеччині. Тиждень не дожив до свого 51-річчя.
вчора, 06:10
Полтава
На природній водоймі неподалік села Піски викрито чергового браконьєра. Неназваний в інтересах слідства чоловік нарибалив 10 кг біоресурсів.
30 квітня, 14:45
Полтава
Лише на безпосередні ремонтні роботи депутати вирішили витратити не менш як 1,5 мільйона гривень. Здати в експлуатацію планують уже влітку.
30 квітня, 08:18
Полтава
Жителі Великого Байраку Миргородського району віднині мають доступ до води. Днями там завершили роботи на артезіанській свердловині.
29 квітня, 21:49