Created with Sketch.

2023-й – рік глобальних надій і відмови від страху, насадженого диктатурами

08.01.2023, 16:32
Фото: Google

Торішнє російське вторгнення змінило світ, не тільки Україну. Протиборство багатополярності й глобалізму увійшли у нову жорстку фазу.

Відповідний ґрунтовний матеріал підготувала і оприлюднила група фахівців Європейської ради з міжнародних відносин. Тобто, єдиного загальноєвропейського аналітичного центру, передає медіаагенція "Останній Бастіон".

На загал 2022-й став роком, який усе змінив, окрім, вочевидь, нашої невмирущої впевненості в тому, що ми здатні передбачати майбутнє. Без сумніву, це був наш найгірший рік із точки зору точності прогнозів: навіть за не дуже критичній самооцінці ми можемо нарахувати собі не більше 6 балів з 10.

І так, визнаймо, що у Брюсселі не спрогнозували, що росія нападе на Україну. У зв'язку з чим ганебно помилилися відносно події, яка визначила перебіг подій на весь 2022 рік.

Але прогнози – справа невдячна, ясновидіння для успіху потрібне менш ніж амнезія. Отже, у 2023 році ми з надією зазирнемо в майбутнє, тихенько забуваючи про минуле.

Через цю односторонню призму аналітики Європейської ради з міжнародних відносин побачили такі 10 прогнозів щодо ключових зовнішньополітичних тенденцій нового року. Люб'язно викладаємо їх нижче по пунктах:

Різні посередники – Туреччина, Організація Об'єднаних Націй, Казахстан – докладуть певних зусиль, щоб якось покласти край або принаймні припинити вогонь у війні в Україні. При тому, що інтенсивність війни буде то зростати, то слабшати.

Всі ці зусилля зійдуть нанівець. Обидві сторони залишаться впевненими в перемозі та продовжать у 2023 році виковувати на полі бою основу для майбутнього врегулювання шляхом перемовин.

Поки війна триває, триватиме і розхвалена єдність Заходу щодо необхідності підтримки України та покарання Росії. Поступово додаватимуться нові санкції проти Росії, йтиме постійний потік нової зброї та допомоги Україні.

Ані економічний біль, ані потоки біженців з України, навіть агітація з боку популістів серйозно не порушить цей консенсус. Це тому, що європейська єдність є наслідком ненаситності Владіміра Путіна та рішучості Джозефа Байдена; тільки ці двоє можуть справді покласти всьому край.

Але у той час, як Захід стає більш згуртованим, у решти зростатиме роздратування від наслідків санкцій другого порядку та високих цін на енергоносії. Вони демонструватимуть дедалі меншу підтримку під час голосування в ООН і більшу рішучість зменшити свою залежність від долара.

Безсумнівно, різноманітні скандали стосовно Трампа все ще потраплять у газетні заголовки у 2023 році, враховуючи, що вони безперервно тривають з 2016 року. Але у 2023 році жоден із цих скандалів не підніметься до рівня серйозної загрози ув'язнення.

Поки Трамп залишається на волі, скандали лише збільшуватимуть як його популярність серед республіканців, так і його настирливість. Попри деякі виклики з боку партії, він закінчить 2023 рік як фаворит як кандидата на посаду президента від Республіканської партії у 2024 році.

Пекін, імовірно, уже порушує різні санкції Заходу проти Москви, але ці порушення залишаються на досить низькому рівні, тому в інтересах КНР і Заходу вдавати, що цього не відбувається. У 2023 році різні викриття, зокрема про можливе постачання боєприпасів до Росії, призведуть до того, що відомості про це стануть публічними, змусивши Захід відповісти.

До кінця 2023 року Ізраїль і Саудівська Аравія встановлять нормальні відносини по суті, але не за формою. Торгівля, інвестиції та дипломатичні обміни різко та відкрито розширяться.

Тривалі заворушення в Ірані також надихатимуть і посилюватимуть співпрацю Ізраїлю та Саудівської Аравії в намаганнях протистояти іранському впливу в регіоні. Однак офіційні дипломатичні відносини не будуть встановлені, доки король Салман залишається на троні.

Без можливості вдертися на Росію партія "Право і справедливість", яка керує Польщею з 2015 року, не зможе надалі забезпечувати підтримку завдяки патріотичній платформі. Вони програють вибори напівоб’єднаній опозиції, яка пообіцяє зберегти високі внутрішні витрати Польщі, забезпечивши більше коштів і більш гладкі відносини з Брюсселем.

Прийшовши на посаду, новий уряд швидко врегулює суперечки Польщі з ЄС та Німеччиною, а також збереже збільшені витрати на оборону, запроваджені попереднім урядом та сильну лідерську позицію проти Росії. Варшава не відвернеться від Києва.

Напередодні президентських і парламентських виборів 2023 року турецька армія почне подальше вторгнення на Північ Сирії з метою придушення курдських "терористів" і розширення своєї "зони безпеки" у Сирії. Режим Башара аль-Асада різко протестуватиме, але його російські спонсори не дозволять йому відповісти.

Так само й американці вирішать не кидати виклик Туреччині. Внаслідок ефекту об’єднання, а також завдяки різним передвиборчим юридичним махінаціям Ердогану та "Партія справедливості та розвитку" вдасться виграти вибори 2023 року.

Підвищення процентних ставок, сильний долар і рецесія у розвинених країнах призведуть, як це часто траплялося у минулому, до повномасштабної боргової кризи у багатьох країнах Африки. Але цього разу комуністичний Китай і демократичний Захід (головним чином через МВФ і Світовий банк) братимуть участь у конкурентному процесі обміну полегшення боргу на геополітичний вплив.

Захід може виявити, що наявні міжнародні фінансові інституції є незграбними інструментами для цього більш конкурентного процесу полегшення боргів. Хоча це забіг наперед, який може виявитися хибним.

Оскільки глобальні зусилля щодо розширення виробництва зелених технологій продовжаться, ціни на основні мінерали, зокрема літій і нікель, які використовуються в цих галузях, різко зростуть. ЄС, США і КНР розпочнуть (або, можливо, відкрито вестимуть) досить непристойну боротьбу за джерела постачання цих корисних копалин, посилюючи напруженість у світовій торгівлі.

Вашинґтон намагатиметься створити глобальний консорціум із критично важливої ​​сировини, що заінтригує європейців. Однак це не здобуде великої популярності на так званому "глобальному Півдні".

Енергетичне відокремлення ЄС від РФ буде майже завершено до кінця 2023 року. Але глобальний економічний спад і більша, ніж очікувалося, гнучкість енергетичних ринків означають, що ЄС не побачить подальшого значного підвищення цін на енергоносії.

Тим більше дефіциту енергії в зиму 2023-2024. Росії так само вдасться перенаправити значну частину виробництва енергії іншим покупцям; менше з тим, вона матиме значне зниження доходів від викопного палива порівняно з ситуацією до війни в Україні.

Важливий бонус: уряд США спробує заборонити Tik-Tok або примусити продати його некитайській компанії. Вашинґтон підштовхуватиме європейців зробити те саме.

У 2023 році американська влада буде роздратована тим, що материнська компанія Tik-Tok – корпорація "ByteDance", якою керують наближені до Сі Цзіньпіна особи, – не дотримується попередніх угод щодо захисту генерованих Tik-Tok даних. (А також нескінченним потоком відео з безглуздими танцями).

Конґрес США та адміністрація Байдена або спробують примусити власника продати Tik-Tok, або заборонять його на американському ринку. Вони тиснутимуть на європейців, аби вони приєдналися до них, і це стане новим випробуванням прихильності ЄС до політики США щодо КНР.

Своєю чергою, як раніше повідомляв "Останній Бастіон", американські та західні політики з інтелектуалами нарешті почали осмислювати наслідки агресії проти України, що ведуть до смерті Росії. Новий розвал недоімперії не за горами.

Читайте також
РФ перетворює Лівію на африканський аналог Чечні
Світ
Лиш український економічний націоналізм врятує націю
Економіка
Західні санкції «душать» газові амбіції Кремля в Арктиці
Економіка
На нас чекає зміна формату війни
Політика
Україна готова до справедливого миру — Politico
Політика
США вже 2 роки не дають ЗСУ MQ-9 Reaper, хоча є зайві дрони
Війна