Збірна України з мотоболу повернулася з Чемпіонату Європи

ПОЛТАВА
09.08.2016, 06:22
Збірна України з мотоболу повернулася з Чемпіонату Європи

Українська мотобольна збірна повернулася з чемпіонату Європи, участь у якому взяла, зокрема, завдяки «Останньому Бастіону».

Збірна України з мотоболу повернулася з Чемпіонату Європи_1

Уперше після тривалої перерви наші мотоболісти знову повернулися на європейську арену. На жаль, сам турнір, який проходив у голландському місті Буделі, особливої радості українським уболівальникам не приніс. Наша команда усі свої матчі програла, встановивши антирекорд і за кількістю пропущених голів: 56 м’ячів у шести поєдинках! Як підсумок – останнє місце в турнірі. А чемпіоном у турнірі стала збірна Росії, яка у фіналі обіграла німців – 6:2. Третє місце, здолавши французів (5:0), посіла збірна Білорусі.

Збірна України з мотоболу повернулася з Чемпіонату Європи_3

Ряд місцевих ЗМІ уже встигли розкритикувати збірну, кістяк якої складали мотоболісти полтавських команд. Мовляв, чи варто було навіть їхати на чемпіонат, аби так безславно його провести? Відповіді на ці питання в ексклюзивному інтерв’ю для «Останнього Бастіону» дав головний тренер збірної України Олександр Зимівець.

Збірна України з мотоболу повернулася з Чемпіонату Європи_5

– Олександре, тож чи варто було їхати, аби, як дехто пише, «з тріском провалитися»?

– Без поразок не буває і перемог! Так, наша збірна чотири роки не брала участі в чемпіонатах Європи, тож можна було б і далі лише спостерігати за розвитком європейського мотоболу. Але ж рано чи пізно треба починати. Коли ми відновлювали новосанжарський «Колос», відновлювали чемпіонат України з мотоболу, теж мало хто вірив в успіх. Але сьогодні чемпіонат є, хоча у ньому грає не так багато команд і їхній рівень далекий від бажаного, але ж система запрацювала. Ось і «вікно в Європу» зрештою знову «прорубали». Ну, а щодо результату, то він закономірний. Ну, уявіть, аби у нас понад десять років поспіль не було чемпіонату України з футболу, а потім раптом поїхали грати на європейську першість…

– До речі, і виступ нашої футбольної збірної на ЄВРО-2016 теж був невтішним: теж жодної перемоги в турнірі!

– Але ж при цьому ніхто не буде заперечувати, яка величезна увага приділяється в країні футболу! Мотобол тут, як кажуть, і поруч не стояв.

– Були ж навіть проблеми з самою поїздкою до Голландії…

– Так, довгий час це питання залишалося відкритим і якби ми й справді покладалися лише на підтримку держави, то, звісно, не провели б і тренувальних зборів, і нікуди не поїхали. Коштів, які нам виділялися вистачило хіба що до кордону доїхати. Тому добре, що у нас є надійні друзі, є меценати, які розуміють важливість розвитку спорту і мотоболу зокрема. Адже це традиційно популярний вид спорту на Полтавщині. Тому, користуючись нагодою, хочу подякувати і головному редактору «Останнього Бастіону» Геннадію Сікалову, який теж підставив своє плече, допоміг фінансово і це здорово нас виручило.

Адже що таке організувати навіть саму поїздку? Потрібен транспорт, пальне, оформити візи… Потрібна спортивна форма (її ми, до речі, змогли замовити лише в останній момент і навіть перші матчі чемпіонату ще грали у формі «Колоса», а форму для збірної одержали уже на місці), м’ячі… Потрібно якось харчуватися (до речі, брали з собою і консервацію, і «стратегічний продукт» – сало, аби зекономити)… Отак копійка до копійки, на всьому економлячи ми й ризикнули цю поїздку.

– Але дива не сталося…

– Дива справді не сталося. Бо подібні дива трапляються лише в казках та билинах: пам’ятаєте, Ілля Муромець 33 роки лежав на печі, а тоді схопив булаву і всіх ворогів порозгонив! Але в сучасному спорті так не буває – навіть Богом даний талант тут весь час треба розвивати, тренувати. А для технічних видів спорту, яким є мотобол, важливе значення має і сама «булава» – себто техніка, мотоцикли.

– Якщо ми вже згадали про техніку, то хотілося б почути про це детальніше

– Кажуть, що краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Так от коли подивитися на нашу техніку і порівняти з мотоциклами, на яких грають сьогодні наші суперники, то це все одно що порівнювати, ну, якщо не «Запорожець», то принаймні «беушну» 20-річну іномарку с сучасним «Мерседесом»… Так, об’єм двигуна однаковий, але це вже інша за своїми технічними характеристиками техніка. Зовсім інші швидкості… Саме через це ми у дев’яти з десяти випадків програвали на полі. Дуже простий приклад: до останнього матчу з нашою збірною ті ж литовці не забили жодного гола, а ми забивали і голландцям, і французам, і білорусам. Отже, забивати, ми можемо, а от з обороною проблеми. Як результат – програли і литовцям, бо вони за рахунок техніки швидші: достатньо нам після невдалої атаки втратити м’яч, як це практично завжди вихід один на один з воротарем. Ми не здатні їх доганяти на нашій техніці. Такий «сценарій» повторювався і в інших іграх. До речі, мотоцикли, на яких наші хлопці грали за збірну – це ті ж мотоцикли, на яких вони грають і у своїх клубах. Як свого часу у козаків – кожен зі своїм конем. Єдине, що ми укомплектували їх новою гумою, підремонтували.

А тепер порівняйте рівень матеріально-технічного забезпечення хоча б зі збірною Білорусі, яка посіла третє місце в чемпіонаті. Там для команди – саме для збірної – придбали десять нових мотоциклів! Ми про таке можемо, на жаль, поки що лише мріяти.

Збірна України з мотоболу повернулася з Чемпіонату Європи_7

– І знову ж таки – тож, чи варто було їхати за таких умов!

– Варто! Принаймні для того, аби визначити свій рівень, а головне – здобути досвід. Адже у нас дуже молода команда. Звісно, можна було зробити ставку на ветеранів і, можливо, ми б зіграли трохи краще. Але це шлях безперспективний. По ньому, до речі, йдуть ті ж білоруси, які фактично весь час грають одним і тим же складом. Так, це досвідчені ветерани, але вони не можуть грати вічно і вже зараз ми бачимо, що починаючи з 2007 року, приміром, Білорусь чотири рази поспіль була другою, а в останні роки її поступово «тіснять» німці і французи. З огляду на це у нас куди більші перспективи, адже у складі нашої команди фактично грав лише один ветеран – Володимир Бойко, досвід якого дуже допомагав молоді.

Отже, я переконаний, що коли з’явиться серйозна увага до мотоболу з боку держави, коли у нас буде більше команд у внутрішньому чемпіонаті, а клуби матимуть більше фінансових можливостей, то наша країна здатна повернути собі колишні позиції у європейському мотоболі.

Павло ДОЛИНСЬКИЙ.

Результаті ігор за участю збірної України

Україна— Нідерланди— 3:10 (Сергій Пузик-2, Володимир Бойко), Україна— Франція— 2:6 (Станіслав Червоний, Володимир Бойко), Україна— Німеччина— 0:9, Україна— Росія— 0:14, Україна— Білорусь— 7:3 (Станіслав Червоний-2, Сергій Пузик), Україна— Литва— 2:10.

Чемпіоном Європи стала збірна Росії, яка уфіналі перемогла Німеччину з рахунком 6:2.Матч за третє місце: Білорусь – Франція – 5:0. 

Читайте також:
Полтава
Безпілотні літальні пристрої із додатковим обладнанням поїхали на передову. Завдяки їм фронтовики ефективніше знищують ворога.
26 квітня, 14:53
Полтава
Нашим землякам Іллеві Василищенку, Олегу Пруцкову, Ігорю Пугачу, Антонові Левчуку та Олександру Лабунському встановлять пам'ятні дошки.
26 квітня, 06:08
Полтава
Чиновники з депутатами навіть на тлі війни проти московії не бажають прощатися з окупаційним минулим. Їм до душі ностальгія за втраченим.
25 квітня, 19:25
Полтава
Переправу через ставок у селі Зубівка нарешті привели до задовільного стану. Дарма, що полотно з ямами поруч лишилося незмінним.
25 квітня, 12:32
Полтава
Жодна із «злочинних» влад з 2000 року так і не застосувала, оскільки розуміла його необґрунтованість і несправедливість.
25 квітня, 09:00
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
24 квітня, 14:45