В 67 разів нижчий рівень зарплати українського вчителя, ніж у люксембурзького. Навантаження одне з найбільших у Європі. Інфографіка

УКРАЇНА
10.07.2017, 07:54
В 67 разів нижчий рівень зарплати українського вчителя, ніж у люксембурзького. Навантаження одне з найбільших у Європі. Інфографіка

Згідно зі звітом «OECD» і даними Держкомстату за минулий рік, зарплата українського вчителя (3662 грн) – найнижча в Європі, а робоче навантаження – одне з найбільших, пишуть «Факти. ICTV».

Щорічний дохід українського педагога в 67 разів менший, ніж у люксембурзького. Зарплата польського вчителя, для порівняння, у 19 раз вища, ніж в українського. Російського – у 5 разів, молдавського – у 2 рази.

В ТЕМУ: Реформи не буде? В Україні немає грошей на зміну системи освіти

Робоче навантаження в Україні

18 академічних годин (при 36-годинному робочому тижні) або 630 годин (при 35-тижневому навчальному році).

Що входить в академічні години? Тільки години проведення уроків. Решта робочого часу вчителя (підготовка до занять, перевірка зошитів, виконання обов’язків класного керівника, нагляд за учнями під час перерви, спілкуванням з батьками учнів, участь у засіданнях педагогічних рад, директорських нарадах тощо) не входить в академічні години вчителя.

В 67 разів нижчий рівень зарплати українського вчителя, ніж у люксембурзького. Навантаження одне з найбільших у Європі. Інфографіка_1

Оплата додаткової вчительської роботи

Лише деякі види роботи оплачуються у вигляді надбавок до зарплати. Наприклад, надбавка за класне керівництво становить 20-25%, за перевірку зошитів – 10-20% (залежить від спеціальності вчителя). Надбавки, як правило, визначаються адміністрацією школи.

Робоче навантаження в Європі

За даними Європейської Комісії, навантаження вчителя у більшості європейських країн, на відміну від України, визначається не лише кількістю уроків.

Як правило, встановлюється річний (рідше тижневий) робочий час вчителя, в якому проведення уроків – тільки одна з частин вчительської роботи, що визначається умовами держслужби (у багатьох країнах вчителі мають статус державних службовців) чи індивідуальних контрактів.

Середнє навантаження вчителя у Європі – від 19 до 23 годин на тиждень. Зазначимо, що робоче навантаження російського вчителя формується так само, як українського – 36-годинний робочий тиждень. У США вчителі працюють у жорстких рамках – із 8 до 16 години щоденно.

Віктор Карпенко