Чи справдяться обіцянки захистити жителів Полтавщини?

ПОЛТАВА
30.01.2015, 11:39
Чи справдяться обіцянки захистити жителів Полтавщини?

Наступний текст носить виключно інформаційний характер і не має на меті розповсюджувати панічні настрої.

У світлі недавньої трагедії в Маріуполі, на території України було введено режим підвищеної готовності до надзвичайного стану. У зв’язку з цим всі міста та області, зокрема ті, що знаходяться в безпосередній близькості до зони конфлікту, розпочали активну підготовку по відновленню систем цивільного захисту.

Полтавщина не стала винятком. Зокрема серйозно до цього питання підійшов і новопризначений керманич області Валерій Головко. Він у дусі найкращих політиків вже встиг дати значну кількість обіцянок, та от наскільки вони справдяться – питання часу.

Загалом же тема бомбосховищ для Полтави та області не нова, але єдина чітка відповідь, яка була надана за весь час існування проблеми – бомбосховищ вистачить не на всіх.

Точніше їх достатньо лише для чверті населення. І то, лише при умові, що всі вони в ідеальному стані. Але це навряд. Достеменно відомо, що лише бомбосховище під міською дитячою лікарнею, до якого пустили журналістів на час проведення там прес-конференції Мамая у вересні минулого року, є придатним. Стан інших же 219 об’єктів цивільного захисту області невідомий.

Хоча Головко на нещодавньому брифінгу завірив, що вони на 90 відсотків відповідають рівню захисту громадян. І за його словами, вже через кілька тижнів вони будуть готові на всі 100 відсотків.

Достатньо смілива заява. Тим паче, якщо взяти до уваги фотографії полтавських бомбосховищ від місцевих дигерів.

Під ляльковим театром

Чи справдяться обіцянки захистити жителів Полтавщини?_1

(http://zhorkins.livejournal.com/3669.html)

Під закинутим заводом «Знамя»

Чи справдяться обіцянки захистити жителів Полтавщини?_3

(http://zhorkins.livejournal.com/3433.html)

Під центральною районною лікарнею

Чи справдяться обіцянки захистити жителів Полтавщини?_5

(http://zhorkins.livejournal.com/3319.html)

У центрі міста

Чи справдяться обіцянки захистити жителів Полтавщини?_7

(http://zhorkins.livejournal.com/2659.html)

На Зигіна

Чи справдяться обіцянки захистити жителів Полтавщини?_9

(http://zhorkins.livejournal.com/817.html)

Зважаючи на те, що значна частина сховищ знаходиться на територіях підприємств, то потрапити до них майже неможливо, адже навіть на запити журналістів про кількість, розміщення та функціональний стан бомбосховищ у Полтаві, Полтавська міська рада відповідає, що таких на території міста немає.

Тому виникає питання, як полтавці можуть бути впевненні в тому, що у разі небезпеки вони прийдуть до справного бомбосховища, а не до чергового напівзатопленого підвалу? А ніяк. Адже ніяких показових відвідувань для журналістів ні ОДА, ні міська рада не планують. Та і спілкуватись стосовно даного питання охочих теж не виявилось.

Що цікаво, то це те, що підвали, які закликає нас чистити Мамай, в жодному разі не рекомендується використовувати як захист від серйозного обстрілу чи бомбардування, тільки у разі, якщо всі інші варіанти ще гірші. Якнайменше мова йде про підвали багатоповерхівок, зведених після 60-80 років.

У результаті ми маємо досить прикру ситуацію, коли бомбосховищами багато років поспіль ніхто не займався, коли велика кількість з них знаходять в жахливому стані, а частина була захоплена рейдерським шляхом. Про долі інших же взагалі нічого не відомо, бо вони знаходяться на територіях підприємств і вони виключно для службового використання і навіть міські комунальні служби не мають до них доступу.

Тим паче, залишається відкритим питання щодо забезпечення всім необхідним у бомбосховищах: їжа, ковдри, медикаменти інші речі першої необхідності.

Так само як залишається відкритим питання про системи оповіщення, на які щороку в Полтаві витрачається майже мільйон гривень. Як зазначав сам Віктор Стеблянко, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій, більшість споруд цивільного захисту будувались на випадок авіа удару або ракетного удару, тобто для випадків, коли про нього буде відомо заздалегідь. Але сьогодні мова йде про зовсім іншу війну. Пересувні міномети, ракетні комплекси, артилерійські системи – попередити заздалегідь про їх удар майже неможливо, тому й система оповіщення лишається майже бездієвою.

Ситуацію могла б виправити друкована продукція, яка б мала розповсюджуватись серед населення: з місцями найближчих сховищ та основних правил поводження під час обстрілу, але гроші в минулому році на це міською владою виділені не були. Загалом ситуація з підготовкою цивільного населення до надзвичайних подій відверто сумна.

Цікаво, що такі здавалося б очевидні моменти прослизають повз очі очільників Полтавщини. Що ж, Головко вже встиг наобіцяти багато, варто лише почекати і перевірити. Кілька тижнів - і ми маємо побачити на власні очі чи готові на 100% для використання об’єкти цивільного захисту. Тож чекайте на продовження даної теми.

А на останок трішки корисної інформації.

Чи справдяться обіцянки захистити жителів Полтавщини?_11

Чи справдяться обіцянки захистити жителів Полтавщини?_13

Олександр Сергєєв


Читайте також:
Полтава
Тільки у справах можна пізнати справжню сутність людини. Приклад влади Полтави показує, що містом керують перефарбовані зрадники.
03 травня, 14:45
Полтава
Попри те, що обласні чиновники обіцяли розчистити річище, водойма все більше стає схожою на відстійник. Куди поділи бюджетні кошти?
03 травня, 06:10
Полтава
Не минає і дня, щоби небайдужі мешканці Полтавського краю не надіслали на передову гуманітарний вантаж. Військо потребує харчів.
02 травня, 19:06
Полтава
Як доводить історія, депутати із чиновниками — дзеркало суспільства. Відтак немає сенсу нарікати на владу, коли виборці такі ж дýрні.
02 травня, 06:00
Полтава
Сучасний квадрокоптер опинився у руках фронтовиків, які каратимуть ворога. Земляки пообіцяли ефективно виконувати бойові завдання.
01 травня, 19:23
Полтава
Від початку року в області сталися 4 надзвичайні ситуації, коли вигоріла частина екосистеми. Займання виявляють у суху вітряну погоду.
01 травня, 13:45